Izvor: Politika, 19.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gas po staroj ceni

Ministarstva rudarstva i ekonomije neće dati saglasnost za povećanje cene gasa, jer bi to bio dodatni udar na budžet građana. – Struja najverovatnije skuplja za oko 12 odsto

Gas za domaćinstva u Srbiji neće poskupeti, uprkos zahtevima „Srbijagasa” da do korekcije mora da dođe, jer postojeća cena ne pokriva troškove ni nabavke ruskog gasa, kao ni distribucije. Zbog čega je gubitak ovog preduzeća narastao, kako tvrdi generalni direktor Dušan Bajatović, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na oko 4,2 milijarde dinara.

Ministarstvo energetike, kako saznaje „Politika”, neće dati saglasnost na zahtev za poskupljenje, budući da je gas poskupeo krajem prošle godine za čak 60 odsto. Osim toga, već se tada govorilo da će u prvom kvartalu ove godine doći do pojeftinjenja, tako da bi bilo neozbiljno prema potrošačima da se sada cena ponovo poveća. Ono što je najvažnije, građani ni s cenom višom za 60 odsto nisu tokom zime zbog nesporazuma Rusije i Ukrajine imali dovoljno ovog energenta.

„Srbijagas” je, inače, tražio da se cena koriguje nagore za 30 do 40 odsto, uz objašnjenje da on gas prodaje jeftinije nego što ga kupuje.

Ali, po svemu sudeći, saglasnost neće dati ni Ministarstvo ekonomije, što je juče potvrdio i ministar Mlađan Dinkić. On je rekao da je povećanje cene u ovom trenutku neprihvatljivo. Dinkić je ocenio da je neprimereno da sada, kada gasa nema dovoljno i kad većina privrednih preduzeća stoji, ovaj energent još i poskupi.Dinkić predlaže da se problem „Srbijagasa” reši zaduživanjem kod poslovnih banaka i dodaje da država treba da obezbedi sredstva koja će omogućiti likvidnost „Srbijagasu”.

U Agenciji za energetiku kažu da je povećanje cene gasa sa ekonomskog stanovišta opravdano, jer je razlika u kursu dolara i dinara „Srbijagas” dovela do gubitka, ali da bi to bio vrlo veliki udar na građane.

Tako će „Srbijagas”, po svoj prilici, morati da sačeka da ulazna cena gasa sa sadašnjih 490 padne na 300 do 350 dolara, pa da tada „ispegla” gubitak.

Kao razlog više što vlada ne može da izađe u susret „Srbijagasu” jeste i činjenica da potrošače uskoro očekuje novo poskupljenje struje od, najverovatnije, oko 12 odsto.

J. Petrović

-----------------------------------------------------------

Potpisan ugovor o tranzitu ruskog gasa

Moskva - Ruski „Gasprom” i ukrajinski „Naftagas” potpisali su juče sporazum o obnavljanju tranzita ruskog gasa kroz Ukrajinu i isporuci gasa, javio je Interfaks. Kako je prenela ta agencija, ugovor se odnosi na period od 10 godina.

Premijeri Rusije i Ukrajine, Vladimir Putin i Julija Timošenko, razgovarali su juče o gasnoj krizi.

Beta

[objavljeno: 20/01/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.