Gas iz škriljaca – severnoamerički fenomen?

Izvor: Vostok.rs, 27.Jun.2013, 18:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gas iz škriljaca – severnoamerički fenomen?

27.06.2013. -

Međunarodna energetska agencija objavila je referat o tome da će eksploatacija gasa iz šrkiljaca u srednjoročnoj perspektivi ostati isključivo severnoamerički fenomen.

Priznavši da se u SAD aktivno razvijaju radovi na proširenju eksploatacije gasa iz škriljaca, MEA poziva da se ova situacija ne prenosi automatski na evropsko tle. Radi se o tome što čak u Americi metod rekinga koji se koristi za eksploataciju gasa iz šrkiljaca izaziva sve veće proteste >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << ekologa i lokalnog stanovništva koje ga smatra opasnim za vodne resurse. Dovoljno negativno šef MEA Marija ven der Huven razmatra i perspektive takozvane revolucije gasa iz škriljaca u Kini. Ali to su razmatranja eksperata. Što se tiče političara, oni očigledno ne nameravaju da odustanu od sopstvenih proračuna. A oni mogu da se svedu na glavnutezu: po svaku cenu smanjiti udeo ruskog gasa na evropskom energetskom tržištu. I glavno sredstvo za dostizanje ovog ispolitizovanog cilja je projekat izgradnje gasovoda Nabuko koji koordinira EU i čuveni gas iz škriljaca.

Do sada u Evropi po pitanju efikasnosti oslanjanja na gas iz škriljaca već se pojavio ozbiljni raskol. Kurs razvoja tehnologije eksploatacije gasa iz škriljaca su zauzele Rumunija, Mađarska, Ppanija, Velika Britanija i Poljska. Na kraju čak toliko ubeđeni pristalica istiskivanja Rusije sa evropskih energetskih tržišta, kao što je evropski komesar za energetiku Ginter Etinger u nedavnom intervjuu listu Di Velt požurio je da upzori na preteranu žurbu u toj oblasti. Onje obećao u ime Evropske komisije da će izraditi jedinstvena pravila eksploatacije gasa iz škriljaca i proraditi ista pitanja očuvanja životne sredine.

Pa i u samim SAD prilikom izvođenja revolucije gasa iz škriljaca pojavili su se ozbiljni problemi. Da dodamo da je od razrade poljskih nalazišta već odustala lokalna državna kompanija Lotos, američki Ekson Mobil i kanadska Talisman enerdži. Poslednja je otvoreno izjavila da rentabilna nalazišta gasa iz škriljaca jednostavno nisu pronađena.

- Ipak EU ne namerava da odustaje ni od naivnih planova da zaseni gasom iz škriljaca isporuke iz Rusije, ni od svojih cevodovnih projekata. I radi se ovde ne samo o upornosti i neželji da se priznaju sopstvene greške. U odgovarajuće razrade, između ostalog u Nabuko, već su uložena ogromna sredstva koja su našla svoje srećne adresate – podsetio je Glas Rusije generalni dikretor ruskog Fonda efektivne politike Kiril Tanajev.

U suštini na Nabuko, na proizvodnju tehničkog obrazloženja potrošene su kolosalne pare. I u tom pogledu učesnici datog procesa su se dobro obogatili. Ipak kako bi se prešlo sa razrada na izgradu cevovoda i puštanje gasa evropskim potrošačima, tu nema ništa ni blizu. To je sve isključivo politička i prazna retorika.

Ipak objektivnim prilazima tradicionalno smetaju geopolitički proračuni.

Petar Iskenderov,

Izvor: Glas Rusije, foto: © Flickr.com/wcn247/cc-by-nc    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.