Garancija i za depozite preduzetnika

Izvor: Politika, 22.Okt.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Garancija i za depozite preduzetnika

Amortizer protiv potresa na tržištu u budžetu za 2009. godinu – Samo 0,31 odsto stanovnika trguje na Berzi

Državni sekretar za finansije Srbije Slobodan Ilić izjavio je juče da se razmatra mogućnost da se i depoziti preduzetnika, kao i malih i srednjih preduzeća pridruže šemi garantovanja štednih depozita građana.

Na dvodnevnoj konferenciji o razvoju tržišta kapitala, otvorenoj juče u Sava centru, Ilić je najavio da će odluka vlade o ukidanju poreza >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na kapitalnu dobit do 2112. godine biti ovih dana definisana zakonom i dostavljena parlamentu na usvajanje po hitnom postupku.

U izradi je i zakon o privremenom ukidanju poreza na prihod od kamate na deviznu štednju, koji će važiti u narednoj godini, a radi se i na drugim propisima kojima bi trebalo da se operacionalizuju nastojanja vlade s ciljem da se smanje negativni efekti međunarodne krize na domaće finansijsko i tržište kapitala, zadrže postojeći i privuku novi investitori.

U naredne dve nedelje, kako očekuje republički državni sekretar za finansije, u parlamentu bi trebalo da se nađe i zakon o izmenama i dopunama Zakona o tržištu hartija od vrednosti.

Da bi se amortizovali eventualni budući potresi na finansijskom tržištu, Ilić je najavio da će se u budžetu za narednu godinu predvideti i određena sredstva za tu namenu.

Govoreći na konferenciji, koju su organizovali Komisija za hartije od vrednosti i Agencija SAD za međunarodni razvoj, predsednik Komisije Milko Štimac je istakao da je cilj tog skupa da se identifikuju praznine, dvosmislenosti i eventualne kontradiktornosti u zakonskoj regulativi, kojom se uređuje rad domaćeg finansijskog i tržišta kapitala, kao i da se ukaže na moguća rešenja.

Tako bi Komisiji za HOV trebalo vratiti originalne nadležnosti, osigurati nezavisnost (političku, personalnu i finansijsku) i omogućiti da izriče novčane kazne, izjavio je član tog regulatornog tela Đorđe Jovanović.

Ukazujući na specifične razloge usporenog razvoja berzanskog poslovanja u Srbiji, direktor Beogradske berze Gordana Dostanić je navela da tržišno atraktivne hartije, poput akcija sadašnjih javnih preduzeća, još nisu, kao u okolnim državama, našle put do Berze.

Usporenom razvoju domaćeg tržišta kapitala doprinela je ne samo mala ponuda i tražnja, već i oskudan asortiman finansijske robe. Na Berzi, uglavnom, nema akcija firmi koje proizvode brendiranu robu, a nedostaju i dugoročne dužničke hartije od vrednosti, poput korporacijskih i municipalnih obveznica.

Zabrinjavajuće je i to što je samo 0,31 odsto populacije, odnosno oko 26.000 ljudi u Srbiji investiralo na Berzi, isključujući one koji su akcije dobili besplatno, pa je neophodno da se što hitnije donese strategija razvoja tržišta kapitala reosnovanog pre maltene 19 godina.

Direktor Centralnog registra, depoa i kliringa hartija od vrednosti Vida Uzelac predstavila je Evropski kodeks postupanja, čiji je potpisnik i srpski katastar akcija i obveznica.

Taj akt omogućava jednak tretman učesnika na tržištu kapitala, transparentnost i smanjenje troškova i značajan je ne samo za strane, već i za domaće investitore, koji žele da znaju uslove poslovanja na tržištu kapitala, naglasila je Vida Uzelac.

V. Arsenić

[objavljeno: 23/10/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.