„Galenika“ vredi i do 600 miliona evra

Izvor: Blic, 09.Avg.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Galenika“ vredi i do 600 miliona evra

Farmaceutski giganti sa zapada bacili su oko na „Galeniku", a njena prodaja, kako je najavio ministar Mlađan Dinkić, biće i najveći privatizacioni prihod naredne godine u Srbiji. Ova fabrika lekova, sto posto vlasništvo države, vredna je prema nekim procanama i do 600 miliona evra.

„Planirana je prodaja 80 odsto kapitala u privatizaciji, a ostatak će dobiti građani i zaposleni kroz besplatne akcije", naveo je Dinkić.

Iako naše farmaceutsko tržište >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sve više zavisi od uvoza, u Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje, koje je vlasnik „Galenike", kažu da nema nikakvih razloga da država ima svoju farmaceutsku kompaniju. Svetlana Vukajlović, direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, napominje da nijedna evropska zemlja nema svoju nacionalnu fabriku lekova i da ne postoji nijedan razlog zbog kojeg bi Srbija trebalo da poseduje svoju.

- Niko u Evropi, ni u okruženju, ni Slovenija, nema nacionalnu fabriku lekova, sve su privatizovane - kaže ona.

Navodi da je proizvodnja lekova u današnje vreme industrija u kojoj cene iz dana u dan padaju i ne vidi razlog da se sumnja da bi došlo do poremećaja na domaćem tržištu ukoliko bi „Galenika" bila privatizovana.

- Ona na tržištu posluje kao svaka druga kompanija i država nema nikakav uticaj na njen rad - dodaje Vukajlovićeva.

Ekonomista Miodrag Zec smatra da sa privatizacijom nacionalne farmaceutske kompanije treba biti oprezan nakon iskustva embarga i ratova.

- Niko nam ne može garantovati da u budućnosti Srbija neće biti uvučena u neki rat i zato bi bilo dobro da zadrži deo učešća u fabrici lekova - smatra Zec.

- Znate šta, ako ćemo da određujemo politiku privatizacije prema evenutalanom ratu, za šta je manja verovatnoća od jedan odsto, sve bi trebalo da zadržimo u okviru države - kaže Boško Mijatović, ekonomista.

On podseća da se ratne zalihe prave u državnim rezervama, ali ne i u državnom vlasništvu nad farmaceustkom industrijom.

- Ako ćemo da se spremamo za rat, treba da napravimo stokove za lekove, a ne da držimo fabriku u neefikasnom stanju. Naravno da sam za potpunu privatizaciju, iako lekovi jesu na izvestan način specifična roba. Ali, to se rešava kroz državnu regulaciju lista lekova, politiku uvoza i konkurenciju, a ne kroz državno vlasništvo - kategoričan je Mijatović.

On podseća da je „Galenika" u neko srećno vremena proizvodila više od polovine lekova u Srbiji, dok je danas pala na niske grane. I razlog za to vidi u činjenici da ona nema privatnog vlasnika koji bi investirao i pokrenuo je.

Ipak, smatra da privatizaciji treba da prethodi liberalizacija uvoza i razumna regulacija tržišta lekova, a ne obrnuto.

Ne vidim mogućnost za korupciju pri privatizaciji ukoliko država bude striktno primenjivala Zakona o privatizaciji i ako postoji konkurentsko nadmetanje na tenderu. Ukoliko se, pak, ne bude primenjivao tender, već se vlada dogovara sa stranim investitorom, tada je rizik od korupcije priličan - kaže Mijatović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.