Galenika očekuje strateškog partnera

Izvor: RTS, 02.Jun.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Galenika" očekuje strateškog partnera

Zemunska "Galenika a.d." jedina je farmaceutska kuća koja je još u državnom vlasništvu. Vlada će odrediti datum i cenu po kojoj će kompanija biti privatizovana i, kako se očekuje, već od jeseni "Galenika" će imati strateškog partnera.

Najstarija i najveća fabrika lekova u Srbiji - zemunska "Galenika a.d.", sa 2.650 zaposlenih, jedina je farmaceutska kuća koja je u potpunosti u državnom vlasništvu.

Vlada će odrediti datum i cenu po kojoj će kompanija biti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << privatizovana i, kako se očekuje, već od jeseni "Galenika" će imati strateškog partnera.

Budućnost "Galenike" jeste privatizacija. Samo jedan deo ostaće u državnom vlasništvu, što je praksa u svim zemljama Evropske unije. Ne postoji nijedan razlog za žurbu, poručuju zaposleni.

Dokapitalizacija bi bila pravo rešenje, kažu u sindikatu i predlažu Vladi da se privatizacija odloži do proleća kada će početi da radi nova fabrika, što će povećati vrednost kompanije.

Generalni direktor "Galenike a.d." Nenad Ognjenović rekao je da kompanija može da izvozi svoje proizvode u EU.

"Galenika u narednom periodu obnavlja registracije na onim tržištima gde je bila tradicionalno prisutna. Ove godine obnovićemo registracije na ruskom tržištu, i bivšim sovjetskim zemljama", rekao je Ognjenović.

Zemunska fabrika nedavno je dobila sertifikate najuglednije nemačke referentne ustanove, a početkom sledeće godine biće završena izgradnja najmodernije fabrike preparata u koju je Galenika uložila 46 miliona evra. To je, po mišljenju sindikata i najbolji trenutak za raspisivanje tendera.

Sledeće godine više lekova 

U novoj fabrici će se, od sledeće godine, proizvoditi dvostruko više lekova.

"Izabran je privatizacioni savetnik. Radi se o investicionoj banci. Oni su pre dve nedelje započeli posao koji podrazumeva analizu trenutnog stanja i pripremu i procenu vrednosti kapitala i pripremu privatizacione strategije", rekao je državni sekretar za ekonomiju Nebojša Ćirić.

Ono što najviše zanima građane je da li će posle prodaje dela kompanije na tržištu biti dovoljno kvalitetnih, bezbednih i efikasnih lekova.

"Građani ne treba da brinu. Nijedan lek koji je sa liste esencijalnih lekova, lekova koji su za lečenje svih bolesti, neće biti ugroženi. Mi očekujemo da strateški partner da bude takav da podigne kvalitet i kapacitet proizvodnje Galenike", rekao je predsednik grupacije lekova Dragoslav Mirosavljević.

Bez obzira na to što država neće biti većinski vlasnik, i dalje će uticati na tržište lekova i na njihovu cena.

Zna se da će strateški partner "Galenike" biti neko ko se bavi farmaceutskom delatnošću. "ALAPIS", grčka farmaceutska kompanija i vršački "Hemofarm", pominju se kao mogući kupci zemunske fabrike lekova.

Prema proceni sindikata Galenika vredi 400 miliona evra. Sindikat te kuće poručuje Vladi da će budno pratiti ceo proces privatizacije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.