Gajtner: Kriza slabi

Izvor: B92, 01.Jun.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gajtner: Kriza slabi

Peking -- Timoti Gajtner je izjavio u Pekingu da globalna recesija slabi, ali da je, u interesu celog sveta, važno da SAD i Kina sprovedu drastične ekonomske reforme.

Globalna recesija gubi snagu, smatra ministar finansija SAD-a

Gajtner je ocenio da će uspešan prelaz na uravnoteženiju i stabilniju globalnu ekonomiju zahtevati značajne promene u ekonomskoj politici i finansijskoj regulaciji širom sveta, a posebno u ekonomiji najrazvijenijih zemalja i najvećih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << država Trećeg sveta.

"Stepen uspešnosti Vašingtona i Pekinga će biti od kritične važnosti za ekonomiju ostatka sveta", izjavio je Gajtner na Univerzitetu u Pekingu, gde je pre više od dve decenije studirao kineski.

Gajtner je na prvo putovanje u Kinu od kada je postavljen za ministra finansija krenuo sa željom da uspostavi bliže ekonomske odnose sa Pekingom, slične onim kakve SAD imaju sa najvećim evropskim ekonomskim silama.

U Pekingu je Gejtner odao priznanje ekonomskoj transformaciji Kine, izbegavši da govori o trgovinskim sporovima iz prošlosti.

Američki proizvođači smatraju da je potcenjeni kineski juan osnovni razlog za povećanje trgovinskog deficita SAD sa Kinom, koji je imao odlučujuću ulogu u gubitku zaposlenja miliona Amerikanaca.

Prema Gajtnerovim rečima, niz znakova u SAD ukazuje da se usporava značajan pad aktivnosti koji je počeo prošle godine, kada se zahuktala ekonomska kriza.

"Izgleda da globalna recesija gubi snagu. Finansijski sistem počinje da se oporavlja", ocenio je Gajtner, javlja AP.

"To su važni znaci stabilnosti i uveravaju nas da ćemo uspeti u zaustavljanju finansijskog kolapsa i globalne deflacije, ali predstavljaju samo prvi korak u postavljanju osnova za oporavak", izjavio je Gajtner, uz konstataciju da će "proces obnove i prilagođavanja potrajati".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.