GSP menja sistem plaćanja prevoza

Izvor: B92, Beta, 03.Feb.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GSP menja sistem plaćanja prevoza

Beograd -- GSP Beograd od iduće godine uvodi novi sistem plaćanja za vožnju u javnom prevozu - "tiketing", najavio je direktor Direkcije za javni prevoz Željko Đukanović.

Đukanović je na konferenciji za novinare rekao da "tiketing" podrazumeva jedinstveni tarifni sistem, gde će svaki putnik plaćati samo onoliko koliko se vozio, a da će se to pratiti preko personalizovane kartice koju će novi sistem koji budemo uveli prepoznati.

Povodom najnovijeg poskupljenja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << karata za prevoz, generalni direktor Gradskog saobraćajnog preduzeća Radoslav Nikolić rekao je da se to preduzeće subvencioniše sa 40 odsto iz budžeta i 60 odsto iz sopstvenih sredstava, pa je zbog cene goriva koje je ponovo poskupelo morao poskupeti i prevoz.

Pojedinačna karta kupljena na trafici poskupela je sa 32 na 42 dinara, u vozilu sa 45 na 80 dinara. Nikolić objašnjava da je "karta kupljena u vozilu znatno skuplja, jer GSP želi da navede putnike da karte kupuju na trafikama".

GSP planira da u narednom periodu omogući besplatan prevoz za sve penzionere koji imaju preko 65 godina starosti i penziju manju od republičkog proseka, a ta odluka će biti sprovedena tek kada se napraviti procena koliko još sredstava za to treba izdvojiti.

U proseku, kontrola GSP-a mesečno napiše 1.500 kazni građanima koji se voze bez karte i kazne im se prosleđuju na kućnu adresu.

"Najveća greška GSP-a je prošlogodišnje uvođenje rečnog prevoza, koji nije dao očekivane rezultate, tako da razmišljamo da ove godine uvedemo važenje markica u određenom intervalu za tu vožnju i da tako poboljšamo i taj vid saobračaja" rekao je Đukanović.

Nikolić je najavio da će GSP uskoro raspisati tender za nabavku novih uniformi za vozače.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.