GRČIĆ I ANTIĆ PORUČILI: Energetski sistem je potpuno stabilan i tokom ledenih dana

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Jan.2017, 19:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GRČIĆ I ANTIĆ PORUČILI: Energetski sistem je potpuno stabilan i tokom ledenih dana

Izuzetni napori se čine kako bi situacija bila stabilna

Energetski sistem Srbije potpuno je stabilan i tokom ledenih dana, potvrdili su Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike i Milorad Grčić, v. d. direktora „Elektroprivrede Srbije“, koji su obišli sistem za dopremu uglja u Termoelektrani „Nikola Tesla A“.

- Noćas je na kolubarskim kopovima bilo minus 20, u Prijepolju minus 30 stepeni Celzijusa, na Pešterskoj visoravni temperatura je bila još >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << niža. Naš energetski sistem pokazuje punu stabilnost u izuzetno teškim uslovima, stabilno proizvodimo i ugalj i električnu energiju. Nemamo problema u prenosu, a pojavljuju se kvarovi u distribuciji, pre svega u jugoistočnoj Srbiji, delom i u zapadnoj Srbiji, mahom u brdsko planinskim krajevima. Najozbiljniji problem, koji je rešen oko podne, bio je u Prijepolju, gde su se u jutarnjim satima zbog temeprature od minus 30, na trafostanici zaledili prekidači - rekao je Antić.

– Hvala zaposlenima u EPS-u, Elektrodistribuciji i EMS-u na izuzetnim naporima koje svi čine kako bi situacija bila stabilna. Veliki broj ekipa je na terenu, svi dežuraju i u punoj su pripravnosti.

Prvi čovek „Elektroprivrede Srbije“ Milorad Grčić je istakao da se vagoni sa ugljem koji pristiže u TENT, preventivno odmrzavaju vodenom parom, kako bi se sprečilo da dođe do zastoja.

- Zaposleni rade u svim smenama punim kapacitetima i hvala im, jer svi veoma ozbiljno i odgovorno obavljaju svoj posao – rekao je Grčić.

- Siguran sam da ćemo uspeti da do kraja ledenih dana održimo elektroenergetsku stabilnost. Zalihe na deponijama u elektranama su nešto više od 800.000 tona, a povećana je proizvodnja u Rudarskom basenu „Kolubara“. Kreće i veći transport uglja, tako da nema straha od nedovoljnih zaliha. Svi blokovi stabilno rade. Potrošnja struje u Srbiji je na apsolutnom proseku za ovaj period u odnosu na prethodne godine. Sve smo predvideli. Dežurne ekipe su 24 časa spremne da intervenišu.

Grčić je objasnio da, i pored veoma teških vremenskih uslova, svega 0,16 odsto potrošača u jednom momentu nije imalo snabdevanje električnom energijom. Svi kvarovi rešavaju se u najkraćem mogućem roku.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.