GM se nada nemačkoj pomoći Opelu

Izvor: B92, 08.Dec.2009, 10:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GM se nada nemačkoj pomoći Opelu

Berlin -- Novi predsednik evropske filijale američkog "Dženeral motorsa" (GM) Nik Rajli kaže da se još nada da će nemačka vlada finansijski pomoći oporavak Opela.

On je dodao da i u slučaju da izostane podrška Berlina "to neće značiti da će doći i do većeg broja otkaza u toj zemlji".

Rajli kaže da je za rešavanje problema i za stabilizaciju kompanije potrebno 3,3 milijarde evra, ali da se ta suma neće moći obezbediti samo iz fondova američke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << firme. "Postoji uverenje da GM ima dovoljno novca u SAD koji može da troši u Evropi", kazao je Rajli i naglasio da "to nije slučaj".

On je to kazao posle kritike koju je na račun GM-a uputio nemački ministra privrede Rajner Bruderle u petak, kada je rekao da američka kompanija želi da izdvoji svega 20 dosto vlastitog novca u troškove restruturisanja Opela.

Prethodno, GM je šokirao evropske vlade i zaposlene kada je prošlog meseca iznenada otkazao planiranu prodaju većinskog paketa akcija Opela kanadskom konzorcijumu Magna i ruskoj Sberbanki.

Nemačka vlada, koja je podržavala taj dogovor, sada odbija da ponudi GM-u isti sumu novca koju je obećala Magni (oko 4,5 milijardi dolara) i za sada ništa ne želi da nudi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.