GM ne zatvara fabrike, ali otpušta

Izvor: B92, 27.Nov.2009, 09:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GM ne zatvara fabrike, ali otpušta

Berlin -- Američki "Dženeral motors" (GM) je obelodanio deo plana za stabilizaciju evropskih pogona, tvrdeći da neće zatvarati nijednu fabriku Opela u Nemačkoj.

Posrnuli američki auto-gigant ipak navodi da će u Evropi biti ukinuto oko devet hiljada radnih mesta, nešto manje od ranije najavljenih deset hiljada.

Novi šef komapnije GM-Evropa Nik Rajli je garantovao da će biti očuvane četiri Opelove fabrike u Nemačkoj, da nijedan pogon neće biti zatvaran >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u toj zemlji, ali da će biti otpuštanja.

Ostala je, prema izjavama predstavnika GM-a, neizvesna budućnost belgijeske fabrike u Antverepenu, sa 2.300 zaposlenih, ali još nisu dobijene garancije ni za dobar deo od oko 50 hiljada zaposlenih u evropskim filijalama GM-a, od kojih u Nemačkoj ima 25 hiljada radnika.

Pod GM-ovom upravom su i dve Voksolove fabrike u Britaniji, u Lutonu i Elesmer Portu, koje zaposljavaju više od četiri hiljade radnika i čija sudbina još nije izvesna.

Komesar Evropske unije za industriju Ginter Ferhojgen kritikovao je početkom semice neformalna obećanja Britanije, Španije, Belgije i Poljske da će finansijski pomoći GM u pokušaju da spasu radna mesta u fabrikama koje u njihovim zemljama pripadaju evropskoj filijali američke firme.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.