GM: U Rudniku prete blokadom

Izvor: B92, 03.Sep.2013, 14:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GM: U "Rudniku" prete blokadom

Gornji Milanovac -- Oko 400 radnika Modne konfekcije "Rudnik" u Gornjem Milanovcu najavljuje da će blokirati fabriku zbog neisplaćenih otpremnina i doprinosa.

Grupa njihovih predstavnika, koji su u raznim sindikatima, rekla je danas novinarima da su radnici iz pogona u Topoli, Aranđelovcu i Gornjem Milanovcu još 2007. godine podneli tužbe za otpremnine i da je oko 400 dobilo resenja, ali da ništa ne mogu da naplate.

Kako je izjavila predsednica Nezavisnog sindikata Zorica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Sremčević, svaki radnik u proseku treba da naplati oko 300.000 dinara zbog čega je račun blokiran, ali se radnicima koji rade isplaćuju zarade.

"Imaju po nekoliko žiro računa i sa njih plaćaju onima koji rade a kupili su i novi putnički automobil u vrednosti od 17.000 evra iako to nije bilo neophodno, a sudske odluke ne izvršavaju", rekla je Sremčevićeva.

Zorica Maksimović, koja još uvek radi u konfekciji "Rudnik", kaže da se radnicima ne overavaju zdravstvene knjižice i da niko od njih niti njihovi članovi porodica ne ostvaruje pravo na zdravstvenu zaštitu, a plate koje dobijaju su ispod zakonskog minimuma.

"Mi dobijamo obračun na kome je jasno naznačeno da su odbijeni svi doprinosi, a knjižice se ne overavaju, pa gde da su te pare, ko ih uzima i za šta se troše", podvukla je Maksimovićeva.

Đorđe Nikolić tvrdi da su "prevareni radnici koji su dobili otpremnine", a da se obmanjuju i ucenjuju oni koji su ostali da rade i najavio da će svi blokirati fabriku i tražiti osnovna sredstva kako bi došli do "svojih para".

Direktor "Rudnika" Milan Dmitrović agenciji Beta je izjavio da je fabrika u restrukturiranju i da oko 600 radnika trenutno radi i uredno dobijaju plate, a da oni koji nisu trebali ni da rade sada najavljuju proteste "jer im je nestalo para".

On je potvrdio da se ne uplaćuju doprinosi za zdravstvenu zaštitu ali se overavaju knjižice za hitne slučajeve i plaćaju pregledi za radnike koji odlaze kod lekara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.