GLANC ZA LEKS SPECIJALIS: Prekinuti pregovori banaka i dužnika u švajcarcima

Izvor: Večernje novosti, 13.Apr.2019, 09:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GLANC ZA LEKS SPECIJALIS: Prekinuti pregovori banaka i dužnika u "švajcarcima"

Za dužnike, Udruženje CHF, nije bila prihvatljiva odredba koja je ušla u tekst propisa, kao ustupak bankama - da je ugovaranje valutne klauzule u francima bilo zakonito DRŽAVA je potpuno sigurna da će sutra biti završen nacrt leks specijalisa i to na zadovoljstvo sve tri strane. Parlament ga očekuje već sredinom nedelje, ali posle u petak prekinutih pregovora, deluje da su dužnici i banke nešto dalje od dogovora. Za dužnike, Udruženje CHF, nije bila prihvatljiva >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << odredba koja je ušla u tekst propisa, kao ustupak bankama - da je ugovaranje valutne klauzule u francima bilo zakonito. Pročitajte još: Krediti u francima: Država briše 15, a banke 23 odsto Zaduženima je podjednako neprihvatljiv predlog da oni koji pristanu na konverziju u evro i otpis oko 40 odsto ostatka duga, po leks specijalisu, gube pravo da dodatno obeštećenje zatraže na sudu. Ukoliko ove odredbe prežive i današnju doradu, dužnici neće stati iza predloga zakona. - Razgovori su prekinuti, što ne sprečava Vladu da i dalje radi na zakonu - kaže advokat Jelena Pavlović, članica UO Udruženja CHF. - Ali, korisnici kredita se izričito protive da država Srbija, čija je ustavna obaveza da štiti prava potrošača, sada ta prava ograničava. Mi, kao udruženje apsolutno ne možemo da pristanemo da se ozakoni valutna klauzula u francima, niti da pristanemo da onaj ko prihvati konverziju ne može da ide na sud. Navikli smo da nas banke uslovljavaju, ali ne možemo da pristanemo da to radi država, koja je po Ustavu obavezna da nas štiti. S druge strane, ministar finansija Siniša Mali ne sumnja u pozitivan ishod. Pročitajte još: NAZIRE SE REŠENjE DECENIJSKOG PROBLEMA: Dužnicima u “švajcarcima” otpis i do 40 odsto glavnice - Razgovori se nastavljaju - rekao je Siniša Mali. - Svaki dan razgovaramo sa bankama i predstavnicima udruženja. Razgovaraćemo i danas. Cilj je da u nedelju te razgovore okončamo. Tada treba da očekujete finalni nacrt zakona. Vlada će ga usvojiti početkom nedelje, a sredinom bi već išao u Skupštinu. Još dva dana strpljenja i imaćemo predlog usaglašen sa svim stranama. Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je u petak da očekuje da će Vlada sledeće nedelje poslanicima uputiti predlog zakona o rešavanju "franačke krize". OTPIS KAKO su "Novosti" više puta već navodile, posebnim zakonom bi zaduženima u "švajcarcima" bio omogućen otpis ostatka duga (to jest trenutne glavnice duga) u iznosu od oko 40 procenata. Troškove otpisa snosile bi i banke i država (22 do 23 odsto banke, 15 odsto država i još nekoliko procenata bi država "finansirala" kroz poreske olakšice bankarskom sektoru).

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

VN: Glanc za leks specijalis - prekinuti pregovori banaka i dužnika u CHF

Izvor: B92, 13.Apr.2019

Beograd -- Država je potpuno sigurna da će u nedelju biti završen nacrt leks specijalisa i to na zadovoljstvo sve tri strane, pišu Večernje Novosti...Parlament ga očekuje već sredinom nedelje, ali posle u petak prekinutih pregovora, deluje da su dužnici i banke nešto dalje od dogovora...Kako...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.