G7 se predomišlja – promeniće politiku iz 2019. godine?

Izvor: B92, 11.Apr.2023, 13:42

G7 se predomišlja – promeniće politiku iz 2019. godine?

Usled potresa na globalnim energetskim tržištima, Grupa Sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta, razmatra odobravanje novih ulaganja u prirodni gas.

Svetska banka će promeniti politiku iz 2019. godine kada je odustala od finansiranja proizvodnje gasa, prenosi eKapija.

Ministri energetike i klimatskih promena članica G7 – Kanade, Francuske, Nemačke, Italije, Japana, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a održaće samit u Japanu 15. i 16. aprila, na kome će, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kako se očekuje, raspravljati o načinima smanjenja emisija u suočavanju sa gorućim pitanjima energetske sigurnosti.

Prema nacrtu dokumenta u koji je Rojters imao uvid, ministri će izjaviti da će biti potrebna nova ulaganja u snabdevanje prirodnim gasom, kako bi se rešila energetska sigurnost u uslovima izazvanih rusko-ukrajinskim ratom.

U skladu sa klimatskim ciljevima

"U ovom kontekstu, u konkretnoj nepredviđenoj situaciji, prepoznajemo potrebu za nužnim ulaganjima u istraživanje i proizvodnju LNG-a i prirodnog gasa, u skladu sa našim klimatskim ciljevima i obavezama", stoji u nacrtu izjave u koju je Rojters imao uvid. Nacrt nije konačan i moglo bi da dođe do novih izmena pre samita, čiji će domaćin biti Japan, 15. i 16. aprila.

Rusko-ukrajinski rat i sankcije prema Rusiji preokrenuli su tokove gasa, pri čemu je EU postala izrazito zavisna od uvoza LNG-a.

Uprkos upozoravanjima ekologa, mnoge vlade i kreatori politike prepoznali su potrebu za osiguranjem pouzdanog i stabilnog snabdevanja gasom. Svetska banka bi sada mogla da bude otvorena za finansiranje nekih gasnih projekata, iako je obećala da će prestati da finansira naftne i gasne projekte nakon 2019. godine.

Proizvodnja gasa u najsiromašnijim zemljama

Svetska banka bi mogla da bude otvorena za finansiranje gasnih projekata u Mozambiku, kako bi osigurala veći pristup energiji ukoliko su troškovi najjeftiniji među izvorima energije, rekla je Viktorija Kvakva, potpredsednica Svetske banke za istočnu i južnu Afriku, u prošlomesečnom intervjuu za Blumberg.

Još 2017. godine Grupacija Svetske banke saopštila je da nakon 2019. godine više neće finansirati istraživanje i proizvodnju nafte i gasa. Ipak, grupa je napomenula da će se "u izuzetnim okolnostima razmotriti finansiranje istraživanja i proizvodnje gasa u najsiromašnijim zemljama gde postoji jasna korist od uslova pristupa energiji za siromašne i projekat se uklapa u obaveze zemalja Pariskog sporazuma".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.