G20 obećale smanjenje deficita

Izvor: S media, 28.Jun.2010, 10:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

G20 obećale smanjenje deficita

Lideri grupe 20 najrazvijenijih zemalja sveta (G20) postigli su dogovor o smanjenju svojih budžetskih deficita do 2013. godine na polovinu, kao i da stave pod kontrolu rizične poslove banaka, vodeći računa da ne uguše kredite.

Završno saopštenje samita u Torontu, medjutim, ostavlja prostora da svaka zemlja krene svojim putem i usvoji politiku koja će odgovarati nacionalnim ekonomskim i političkim prioritetima, što je značajno različit pristup od onog koji su člannice >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << G20 usvojile na prethodna tri samita.

"Najviši prioritet G20 je da obezbedi i ojača oporavak i postavi osnove za snažan, održiv i uravnotežen rast, i ojača naše finansijske sisteme od rizika", ističe se u jučerašnjem saopštenju, koje naznačava osnovne pravce u sprovodjenju budućih akcija za eliminisanje uzroka najveće privredne krize koja je pogodila svet u proteklih osam decenija.

Lideri su odlučili da svaka zemlja odluči o tome kako će pristupiti kontroverznim predlozima, kao što su oporezovanje banaka I primena jačih pravila na bankarski kapital.

U saopštenju, medjutim, nije pomenut kurs kineske valute juana.

Jedinstvo G20, koje je prošle godine bilo demonstrirano u borbi protiv recesije, na ovom samitu je izbledelo, pošto se zemlje izvlačce iz krize različitom brzinom, pa im je potrebna i različita ekonomska politika.

U kanadskom gradu Hantsvilu prethodno je održan samit grupe osam najrazvijenijih, pretežno bogatih zemalja, poznatih kao G8, u kojoj su SAD, Kanada, Britanija, Nemačka, Rusija, Francuska, Italija i Japan.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.