Frka u Nemačkoj: Mukotrpno je

Izvor: B92, 04.Dec.2023, 12:54

Frka u Nemačkoj: "Mukotrpno je"

Tri političke partije u vladi kancelara Olafa Šolca u ponedeljak nastavljaju grozničave pregovore o budžetu za iduću godinu.

Socijaldemokrate (SPD), Zeleni i liberali (FDP) u trci sa vremenom nastoje da suze stari nacrt za milijarde evra.

Vicekancelar, ministar privrede i klimatske tranzicije Robert Habek, na Šolcov zahtev je otkazao put u Dubai i učešće na Globalnoj konferenciji o klimi.

Generalni sekretar Šolcove SPD Kevin Kinert je televiziji ZDF >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u nedelju uveče rekao kako će "članovi vlade svaki slobodan minut iskoristiti za svođenje predloga budžeta na mere koje je postavila presuda Ustavnog suda", prenosi dpa.

Sud je prošlog meseca oborio skoro završen nacrt budžeta presudom da vlada ne sme da preliva novac iz kriznog pandemijskog fonda, popunjenog kreditima, za druge namene.

Presuda je uticala i na pojedine vanbudžetske fondove i vlada je tako ostala kratka za milijarde evra na koje je računala za 2024.

Habek je u nedelju uveče ocenio da se koalicioni partneri pomeraju prema rešenju. "Optimista sam da smo na dobrom putu", rekao je u jednoj emisiji televizije ARD, priznajući da je "proces mukotrpan".

SPD, Habekovi zeleni i FDP ministra finansija Kristijana Lindnera moraju brzo da se slože ako žele da budžet bude usvojen na vreme. Na hitnost ukazuje to da dalje pregovore direktno vode Šolc, Habek i Lindner.

Njih trojica treba da dogovore odakle će vlada seći da zakrpi rupe koje je presuda otvorila. Posebno je sporan predlog FDP da vlada prištedi na socijalnim davanjima koja prema planu od januara treba da porastu za 12 odsto u proseku.

Lindner insistira da je inflacija manje razorna nego što se očekivalo kada je povećanje predloženo. Generalni sekretar FDP Bižan Đir-Saraj je za nedeljni Bild izjavio da povećanje takozvanog građanskog dodatka treba revidirati.

SPD to, međutim, odbacuje i ukazuje da je prilagođavanje pomoći već ugrađeno u zakon. Na Lindnerov predlog oštro je reagovalo socijalno udruženje VdK.

"Socijalna pomoć nije otirač za noge ... niti je retroaktivno i okasnelo povećanje nekakav bonus za lenjost", rekla je predsednica VdK Verena Bentele izdanjima medijske grupacije Funke od ponedeljka.

Inflacija jeste popustila, ali cene hrane se još nisu stabilizovale, naglasila je, uz ocenu da mnogi u Nemačkoj doslovno ne uspevaju i da plate račune i da budu siti.

Benteleova je osula paljbu po predstavi da primaoci socijalne pomoći biraju pomoć umesto rada. "Ako neko misli da se oni raduju što zavise od toga, onda je taj neko u pogrešnom filmu".

Predsednica nemačkog ogranka dobrotvornog udruženja Caritas Marija Velskop-Defa je za medije Redakcijske mreže Nemačke rekla da će eventualno "rezanje sociojalne pomoći zbog presude (Ustavnog suda) biti fatalno".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.