Izvor: B92, 27.Sep.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Frižideri Gorenje iz Valjeva

Beograd -- Na tržištu Srbije uskoro bi mogli da se pojave frižideri Gorenje, proizvedeni u Valjevu.

Naime, taj slovenački proizvođač kućnih aparata gradi fabriku rashladnih uređaja u Valjevu. Predviđeno je da nova fabrika uposli više od dve stotine radnika, i da angažuje domaće proizvođače komponenata. Frižideri iz valjevskog Gorenja trebalo bi da budu izvoženi u 60 zemalja sveta. Odluku Slovenaca da počnu sa gradnjom ove fabrike, domaći analitičari ocenjuju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kao pozitivan signal za druge investitore.

Izgradnjom fabrike Gorenja u Valjevu biće zaposleno između 250 i 300 radnika. Istovremeno biće angažovana i lokalnu privreda, odnosno domaći proizvođači kompomenata. Predviđeno je da se u izgradnju uloži oko 10 miliona evra. Predsednik uprave Gorenja, Franjo Bobinac, objašnjava da su se za izgradnju fabrike u Valjevu opredelili zbog dobre strateške pozicije Srbije, jer je predviđeno da se proizvodi iz Valjeva izvoze i na druga tržišta: "S obzirom na to da smo došli kao grinfild-investitor, jasno je da se postavlja pitanje zašto nismo preuzeli nekog od postojećih. Sa svim proizvođačima gotovih proizvoda i komponenata imamo kontakte, sa svime smo upoznati i kad smo sve sabrali, odlučili smo da idemo ovako, da idemo postepeno, da idemo u Valjevo i počinjemo sa rashladnom tehnikom kao prvom proizvodnjom."

Bobinac kaže da Gorenje za sada ne planira da učestvuje u privatizaciji nijednog preduzeća u Srbiji jer najveći broj privatizacija opterećuju nerešeni vlasnički odnosi, velika administracija i sporost.

Domaći analitičari kažu da je odluka Slovenca da ulože u Srbiju dobar signal za druge starne investitore. Međutim, analitičar nedeljnika Vreme, Miša Brkić, kaže da dolazak inostranih investitora otežava veliki broj problema koji prate proces privatizacije: "Država mora da izađe iz tog posla. To što je u poslednjih 7-8 meseci država preuzela u svoje ruke i kompletan privatizacioni proces i sve procese koji su izvorno privredni, ključni je razlog za to. Mislim da je ogromno administriranje u privredi, politička nestabilnost i potpuni zastoj u reformama to što otežava dolazak investitora."

Inače, Gorenje iz Velenja se nalazi među prvih sedam svetskih proizvođača kućnih aparata. Interesantno je da godišnje proizvede 3 miliona kućnih aparata, što je za milion više nego što Slovenija ukupno ima stanovnika. Godišnje potrebe Slovenaca podmire se sa 17 dana proizvodnje, jer se preostalih 93 odsto proizvodnje izvozi u oko 60 zemalja sveta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.