Francuzi novim planom preotimaju sve Britaniji

Izvor: B92, 06.Jul.2016, 18:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuzi novim planom preotimaju sve Britaniji

Pariz -- Francuska vlada je obećala da će njen poreski režim za radnike iz inostranstva biti najpovoljniji u Evropi.

Francuska nastoji da "namami" banke da napuste London posle odluke Velike Britanije da izađe iz Evropske unije.

"Želimo da izgradimo finansijsku prestonicu budućnosti. Jednom rečju, sada je trenutak da dođu u Francusku", izjavio je francuski premijer Manuel Vals na godišnjoj konferenciji Europlejsa (Europlace), francuske lobističke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << grupe za finansijski sektor, prenosi agencija Rojters.

"Danas dajemo rešenja kompanijama koje postavljaju pitanja i očekujemo odgovore kako bismo se pripremili za budućnost", kazao je Vals, što je naišlo na velikodušni aplauz publike koju čine bankari.

Već povoljan poreski režim Francuske za strane radnike i francuske državljane koji se vraćaju iz inostranstva će, kako je rekao, u budućnosti važiti za prvih osam godina njihovog boravka u Francuskoj, umesto aktuelnih pet.

Vlada u Parizu će, kako je dodao, takođe ustanoviti jedan administrativni centar za strane kompanije koje žele da uđu na tržište Francuske.

Predsednica pariskog regiona Valeri Pekres je izjavila da Pariz nije u ratu sa Londonom, već da postoji konkurencija.

"Mi želimo da Pariz bude finansijski centar Evrope", rekla je Pekres.

Francuski finansijski sektor se u više navrata žalio na oprečan stav vlade prema finansijskoj industriji, koja je suočena sa visokim porezima, ali i ponekim neprijateljskim izjavama političara.

Zvanični Pariz je, međutim, video priliku u proslomesečnom ishodu britanskog referenduma, nakon čega je dovedena u pitanje pozicija Londona kao centra evropskog bankarskog poslovanja.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.