Forbs: Srbija nazaduje po uslovima za poslovanje

Izvor: Studio B, 06.Okt.2011, 18:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Forbs: Srbija nazaduje po uslovima za poslovanje

Na ovogodišnjoj listi zemalja s najboljim uslovima za poslovanje koju pravi američki časopis "Forbs" Srbija se našla na 93. mestu od ukupno 134 zemlje, 12 mesta niže u odnosu na prošlu godinu.

Prema Forbsu po konkurentnosti je od ostalih zemaljama u regionu - Slovenija na 25. mestu, Makedonija na 35, Hrvatske na 41, Crna Gora na 53, Bosna i Hercegovine na 84.

Bugarska je svrstana na 47, mesto, Rumunija na 52, a Albanija na 64.

"Forbs" je u obrazloženju >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << naveo da su neefikasno vođenje ekonomske politike u periodu vladavine Slobodana Miloševića, dug period međunarodnih ekonomskih sankcija i razaranje infrastrukture i industrije tokom NATO bombardovanja 1999. prepolovili srpsku ekonomiju u odnosu na nivo iz 1990.

Srbija je posle demokratskih promena 2000, prema "Forbsu", učinila napredak u liberalizaciji trgovine i restrukturisanju i privatizaciji preduzeća, ali se usporeno oporavlja iz svetske finansijske krize.

"Forbs" ocenjuje da je u Srbiji i dalje tranziciona ekonomija i da nisu kompletirane strukturne reforme.

Po časopisu, veliki izazovi sa kojima se suočava Srbija su veliki vladini izdaci za plate, penzije i pomoć nezaposlenima, kao i rastuća potreba za novim vladinim zajmovima, povećanje javnog i privatnog spoljnog duga, stagniranje direktnih stranih investicija i nagli pad prihoda od privatizacije tokom poslednjih godinaPovoljni faktori za ekonomski rast Srbije uključuju stratešku lokaciju, realativno jeftinu i obučenu radnu snagu i izdašan paket podsticaja za strane investicije, ukazao je taj časopis.

"Forbs" je prilikom ocenjivanja Srbije najlošije rangirao monetarne slobode u zemlji, svrstavši je po tom kriterijumu na 118. mesto.

Po inovacijama je Srbija na 114. mestu, pravu svojine na 106, a po poreskim opterećenjima na 100. mestu.

U Forbsu je Srbija nešto bolje prošla po trgovinskim slobodama (90.), tehnologiji (67.), korupciji (66.), zaštiti investitora (59.) i ličnim slobodama (42.).

Za razliku od Srbije, ostale zemlje u okruženju su popravile pozicije - BiH čak za 17 mesta, Hrvatska za sedam, Crna Gora za šest, a Mekedonija i Slovenija za po jedno.

Prva u svetu po uslovima za poslovanje ove godine je Kanada koja je 2010. bila na trećoj poziciji, a to je postigla zahvaljujući poreskoj reformi u poslednje dve godine.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.