Izvor: B92, 13.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fondovi EU čekaju Srbiju

Beograd, Kraljevo -- Čim Srbija nastavi pregovore o pridruživanju EU, mala i srednja preduzeća iz Srbije moći će da konkurišu za novčanu pomoć EU.

Radi se o novčanoj pomoći iz evropskih pretpristupnih fondova, a da bi se na vreme pripremili i osmislili projekte, privrednicima će ubuduće pomagati i banke. Prošle godine u Srbiji je osnovano oko 10.000 novih malih i srednjih preduzeća, a toliko se očekuje i ove godine.

Svi oni moći će da konkurišu za novčana >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sredstva iz pretpristupnih fondova Evropske unije, kada se pregovori o pridruživanju nastave, a u tome će im pomoći i banke.

"Praksa je pokazala da najčešće najmanji, dakle mali privrednici, imaju najviše problema da dođu do tih kredita i tih fondova. Upravo zbog toga ih mi i savetujemo kako da apliciraju i gde da se usmere", kaže Rajnhard Ortner, finansijski direktor Erste grupe.

Iz pretpristupnih fondova za kandidate i za zemlje koje su potencijalni kandidati za članstvo u Evropskoj uniji u periodu od 2007. do 2013, predviđeno je 11,5 milijardi evra pomoći.

Od toga bi Srbija, prema procenama, dobila oko 180 miliona evra godišnje. Zvaničnici Srbije, međutim, kažu da privrednici već sada imaju indirektnu pomoć Evropske unije.

Novčanu pomoć iz Brisela Srbija bi najpre mogla da koristi za izgradnju institucija, kao i u projektima regionalne i prekogranične saradnje.

Ipak, tek kada postane kandidat, Srbija će moći da koristi novac za poljoprivredni, socijalni razvoj i razvoj ljudskih resursa.

Ljoveras: Nastavlja se saradnja

Saradnja Evropske komisije i Srbije nastaviće se nezavisno od trenutnog stanja pregovora o pridruživanju Evropskoj uniji, rekao je u Kraljevu šef delegacije Evropske komisije u Srbiji Žosep Ljoveras.

"Sa Vladom Srbije mi sada razrađujemo instrument koji će se 2007. koristiti za pristup fondovima Evropske unije, koji će pokrivati mnoge oblasti, uključujući i obrazovanje", kazao je Ljoveras, dodavši da će taj instrument omogućiti pristup fondovima Unije kad Srbija postane njen član.

Portparol Evropske agencije za rekonstrukciju Džon Vajt kazao je da je poslednjih nekoliko godina uloženo više od milijardu evra evropske pomoći u Srbiju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.