Folklor kao način života jedne porodice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Mar.2018, 15:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Folklor kao način života jedne porodice

Kada četiri generacije jedne porodice svoje slobodno vreme posvete folkloru i očuvanju tradicije, onda to umesto ljubavi postane način života. Takva je i priča koju donosimo iz Sombora.

Sve je počelo sa Petrom Kunićem koji je zaigrao folklore još davne 1952. godine. Tu ljubav je preneo na sinove Branka i Dragana, a do danas je porodica Kunić iznedrila četiri geniracije uspešnih folkloraša.

Kažu da je folklor pre 30 i 40 godina bio mnogo drugačiji, samim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tim što su mladi bili mnogo zainteresovaniji za igre, a danas im kompjuteri odvlače pažnju. Mala Anđela odoleva novim trendovima i prati put svojih prabaka i pradeka.

"Volim folklor zato što svi igraju u mojoj porodici, mama, tata, baka, deka i svi ostali", rekla je mala Anđela Kunić.

Branko Kunić kaže da je folklor tradicija i njegova ljubav iz detinjstva. A folklor ga je spojio i sa suprugom.

"Moji roditelji su u folkloru, oni su se i upoznali na folkloru kao i mi. Upoznali smo se u Bosni, u tadašnjoj Jugoslaviji, ona je pevala za Kud "Nikola Predojević", ja sam igrao za isti Kud, na izgradnji pruge Šamac-Sarajevo", izjavio je Branko.

"Prosto to je nama u genima. I ja sam svoju ljubav našla ovde na folkloru, svi smo se tu negde našli, kroz ta druženja i te probe i igranja. Jedna pozitivna energija i tako smo se svi tu i pronašli", kazala je Zdenka Rakić.

I tako iz generacije u generaciju, korak po korak, uz taktove muzike Kunićevi igraju za KUD "Sombor" sa nadom da će svoju ljubav prema folkloru prenositi generacijama.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.