Floderski zanat stanuje u Somboru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Nov.2016, 12:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Floderski zanat stanuje u Somboru

Floderski zanat ili politura, jedan je od starih zanata u Vojvodini o kome svedoče još poneki sačuvani delovi nameštaja i stari majstori koji svoja znanja nemaju na koga preneti.

Sobni stolići u orahovini i mahagoniju jedini su svedoci majstorije i vremena floderskog zanata koji nestaje. Ovaj zanat u Vojvodinu stiže preko bečkih i peštanskih majstora, a Ljudevit, Lajča, Jurišić je tajne flodera otkrio u porodičnoj radionici.

"Kad nije postojala industrija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nameštaja, u Somboru je postojalo dvanaest izvanrednih stolara. Oni su pravili nameštaj a mi smo ih farbali – u hrastovinu, orahovinu, mahagoniju, kavkaski orah", objašnjava Jurišić.

Osim vešte, umetničke ruke za boju i šaru, politura, odnosno floder, znači je poznavanje više majstorija.

"Morate prvo obojiti, grundirati, izgitovati da bude ravno i ne vide se godovi. Pošteno je ošlajfovati i, naravno, za ono što hoćete predstaviti morate znati kakva podloga treba i takvu boju napravite. U to vreme nije bilo gotovih boja pa smo ih mleli i sami pripremali".

Orahovina je bila najtraženija a za preciznu ruku i prelepu polituru Lajčinog nameštaja, brzo se pročulo.

"Od Belog Manastira do Bačkog Petrovca, svim stolarima sam ja išao da radim", seća se majstor Lajča.

U ovom zanatu, kako kaže stari majstor nema propisanog alata.

"To se radi sunđerima, krpama, flah četkama odnosno pljosnatim četkama".

Napredak u industriji nameštaja potiskuje ovaj zanat, ali Lajča nije ostavio četku i boje. Slika od svoje 15-e godine i njegov dom je mala galerija pejsaža, portreta i biblijskih motiva. Vezu između zanata i umetnosti jednostavno objašnjava.

"Sedamdeset godina se ja bavim bojama. Ili imate talenat za to ili nemate. Ja sam ga imao".

Retko je izlagao, puno naslikao i preko 200 slika poklonio. Floder bi, kaže, i dan-danas umeo ali za to retko ima interesovanja. U svojoj devetoj deceniji, rado seda za štafelaj i provodi sate uz svoju prve ljubavi - boje i platna.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.