Fiskalni savet podržava raspodelu viška para, ali ne i način

Izvor: RTS, 01.Okt.2019, 14:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fiskalni savet podržava raspodelu viška para, ali ne i način

Fiskalni savet podržava nameru vlade da kroz rebalans budžeta podeli višak sredstava koji je dobijen većim prihodima u iznosu od 50 milijardi dinara, ali ne podržava način raspodele tog novca, posebno to što je samo opremanju vojske i policije namenjeno 10 milijardi, izjavio je predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović.
Na sednici Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sredstava predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović rekao je da mi već imamo porast izdvajanja rashoda za opremanje vojske i policije, već da su budžetom iz 2019. bila planirana sredstva za tu namenu na visokom nivou - tri puta veći nego u zemljama Centralne i Istočne Evrope.

"Sada i taj visok nivo se dodatno povećanja za 10 milijardi dinara, što znači da petina ušteda dolazi na to", upozorio je Petrović.
Fiskalni saveta je na sednici odobra predstavio ocenu rebalansa budžeta za 2019. godinu.
On je istakao da se tako za opremu vojske i policije u Srbiji izdvajati skoro četiri puta više nego u uporedivim zemljama Centralne i Istočne Evrope.
"Ostaje pitanje da li će se taj trend zaustaviti ili će se nastaviti i u 2020. godini", zapitao je Petrović.
On je primetio da je vlada predložila rebalans kojim povećava budžetske rashode toliko da se godina, ipak, završi onako kako je prvobitno bilo planirano, s malim deficitom od 0,5 odsto BDP-a.
"Mislimo da nije dobro što se rashodi povećavaju, pošto odlaze u neproduktivne namere", naveo je Petrović.
Takođe, kako je rekao, dobro je što će deo viška od 13 milijardi dinara otići za gradnju auto-puta Pojate - Preljina, kao i za kamate, što će, objašnjava, omogućiti preveremenu otplata kredita i uštede sledeće godine, dok ostale stavke prikom pšodele novca, upozorava, nisu produkvine.
Petrović, naime, napominje, da nije produktivno izdvajanje para za konverziju kredita u švajcarcima, ali ni jednokratna pomoć svim penzionerima od 5.000 dinara, s obzirom da to nije dobra mera socijalne politike.
Kako je rekao, najštetnija mera predloženog rebalansa je povećanje zarada od osam do 15 odsto.
"Ta mera će imati mali efekat u 2019. jer će se de fakto samo jedna plata isplatiti ove godine, ali će zakucati plate u sledećoj godini", naveo je Petrović.
On je upozorio da je to povećanje plata daleko iznad ekonomskih mogućnosti.
"Drugi problem je što se povećanje plata čini ad hok i paušalno po ministarstvima i ostalim korisnicima", rekao je Petrović i dodao da zbog tog paušalnog povećanja plata nisu uvedeni platni razredi iako se najavljuju već pet godina.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.