Fiskalni savet Srbije prognozira uspešnu prvu godinu fiskalne konsolidacije

Izvor: Blic, 03.Nov.2015, 18:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fiskalni savet Srbije prognozira uspešnu prvu godinu fiskalne konsolidacije

Fiskalni savet Srbije upozorio je danas da će ukupan deficit biti povećan sa 3,2 na oko 4,5 odsto BDP-a ukoliko država do kraja godine plati dug vojnim penzionerima, kao i dugovanja državnih preduzeća NIS-u, ali je ocenio da je to i dalje veoma dobar rezultat za prvu godinu fiskalne konsolidacije.

"Važno je to što bi deficit u 2015, i uz to povećanje rashoda, bio znatno smanjen u odnosu na prošlu godinu kada je iznosio 6,7 odsto BDP-a. To je veoma dobar rezultat za prvu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << godinu fiskalne konsolidacije", konstatuje Fiskalni savet u najnovijem mesečnom izveštaju.

U izveštaju se navodi da neplanirani rashodi za vojne penzionere i NIS prelaze 400 miliona evra.

Savet, međutim, ukazuje na rizik da se nakon relativno uspešne 2015. deficit države zadrži na dostignutom nivou od oko četiri odsto BDP-a i u narednim godinama - a to nije dovoljno za zaustavljanje rasta javnog duga.

"Uštede od dve planirane mere, od kojih se očekivalo da omoguće najveće fiskalno prilagođavanje u 2016. i 2017, a to su smanjenje broja zaposlenih za po pet odsto godišnje i zamrzavanje penzija i plata u javnom sektoru, sada su pod znakom pitanja", navodi Savet.

Prvo, racionalizacija broja zaposlenih u ovoj godini se ne sprovodi po planu i izvesno se neće ostvariti u planiranom obimu, piše u izveštaju.

"Nisu pripremljene analize koje bi precizno identifikovale viškove zaposlenih po sektorima države, na osnovu kojih bi i planiranje rashoda bilo adekvatnije, pa je zato bolje i umanjiti cilj nego pribegavati ad hok rešenjima", piše u izveštaju.

Drugo, najavljeno je povećanje penzija i plata u javnom sektoru od 2016. godine, a bez osnovnih poluga za smanjenje deficita u sledeće dve godine, biće veoma teško obezbediti dodatne uštede od oko 1,5 odsto BDP-a, navodi Fiskalni savet.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.