Fiskalizacija još 13 oblasti

Izvor: RTS, 01.Jun.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fiskalizacija još 13 oblasti

Fiskalne kase od danas moraju da rade u turističkim agencijama, zdravstvu, veterinarskim ustanovama. Računi se izdaju i za šivenje, proizvodnju i opravku odeće. Poreska uprava najavila posebne kontrole.

Poreska uprava je saopštila da u državi vlada velika fiskalna nedisciplina i da je kontrola pokazala da skoro svaki drugi poreski obveznik krši propise o izdavanju fiskalnih računa.

U saopštenju se navodi da je kontrolom bilo obuhvaćeno 689 obveznika, a da su >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << utvrđene nepravilnosti u čak 44 odsto slučajava.

"Pored pokretanja prekršajnog postupka, u 31 odsto slučajeva izrečena je mera zabrane obavljanja delatnosti u trajanju do 30 dana", navedeno je u Poreskoj upravi.

U Srbiji je uvedeno 245.000 fiskalnih kasa, od čega je 210.000 u upotrebi.

Poreska uprava saopštila je da će fiskalne kase od danas morati da koriste zdravstvo i turističke agencije, a za nepoštovanje zakona koji predviđa tu obavezu propisane su kazne od 5.000 do miliona dinara.

"Od danas će biti obavezno evidentiranje prometa preko fiskalnih kasa u sektoru veterinarske delatnosti, osim u primarnoj terenskoj zdravstvenoj zaštiti životinja", saopštila je Poreska uprava.

Fiskalizacijom su obuhvaćeni i "poslovi iz programa mera zdravstvene zaštite životinja, dezinfekcije i deratizacije u objektima u kojima se drže i uzgajaju životinje i aktivnost na sprečavanju pojavljivanja, širenja i suzbijanja zaraznih bolesti životinja".

Poreska uprava je najavila da će, osim redovne kontrole, vršiti i posebnu kontrolu evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa kod tih obveznika.

Posebne kontrole biće preduzimane s obzirom "da postoji velika razlika između broja poreskih obveznika, koji obavljaju navedene delatnosti i nabavljenih fiskalnih kasa".

Za nepostupanje prema Zakonu o fiskalnim kasama, propisane su novčane kazne od 100.000 do milion dinara za pravno lice, od 5.000 do 50.000 dinara za odgovorno lice u preduzeću i od 50.000 do 500.000 dinara za preduzetnike.

Od danas je obavezna i primena fiskalnih kasa u još 13 delatnosti, među kojima su i turističke agencije, zdravstvo i veterinarske ustanove, šivenje po narudžbini i proizvodnja i opravka odeće

Ministarstvo zdravlja i Lekarska komora Srbije i dalje imaju oprečne ocene novog sistema naplaćivanja usluga.

Novim merama predviđeno je da pacijenti koji duže od mesec dana čekaju na specijalistički pregled u državnoj ustanovi mogu taj pregled obaviti kod privatnog lekara i novac će im, uz priložen fiskalni račun, biti refundiran.

Od kraja ove godine i taksisti će morati da nabave fiskalne kase, a do kraja februara iduće godine i ulicni prodavci, časovničari, advokati, firme koje organizuju čišćenje objekta, ali i sve obrazovne ustanove.

Dodatni porez na telefoniranje mobilnim telefonom

Mobilni operateri u Srbiji počeće od danas da primenjuju dodatni porez na usluge mobilne telefonije od deset odsto.

Porez važi za sve pozive, standardne tekstualne i multimedijalne poruke, prenos podataka i dodatne usluge u zemlji i inostranstvu.

Korisnicima postpejd tarifnih profila, dodatni porez se obračunava na ostvareni mesečni saobraćaj i na računu će se prikazivati kao posebna stavka. Prvi takav račun korisnici će dobiti u julu.

Počinje i isplata obveznica stare devizne štednje serije A 2009. godine.  Sredstva za njihovu isplatu obezbeđena su u republičkom budžetu.

Isplata obveznica obavljaće se u evrima ili, na zahtev vlasnika, u dinarskoj protivvrednosti, u visini iznosa registrovanog na pojedinačnim vlasničkim računima.

Vlasnici koji do sada to nisu učinili mogu da naplate i dospele obveznice iz prethodnih godina.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.