Izvor: Banke.Online.rs, 13.Jun.2012, 11:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Firme u lažnom plusu

Srpska preduzeća ostvarila godišnju dobit od 85 milijardi dinara. STATISTIKA može sve, pa čak i da srpska preduzeća učini dobitnicima. Naime, prema u utorak objavljenim podacima Agencije za privredne registre, privreda je 2011. godinu završila sa dobiti od 85 milijardi dinara! Ali kada se pogleda šta stoji iza ovog zvučnog podatka, primećuje se da je prošle godine jačanje dinara od 0,8 odsto išlo naruku privredi, a i da je ukupna industrija imala neki rast. Pored toga, činjenica je i da je jedan deo državnih firmi, poput "Železnica" poslovao prošle godine u plusu zahvaljujući tome što im je država otpisala obaveze po ranije uzetim kreditima. Stručnjaci iz APR-a pretpostavljaju da finansijski izveštaji iz ove godine neće biti tako - sjajni. - Uspešnost poslovanja merena je završnim računima ukupno 91.901 preduzeća, za koje su godišnji izveštaji primljeni i obrađeni u APR. Od tog broja, čistu dobit ostvarilo je 53.496 firmi. Nažalost, broj zaposlenih i dalje pada: u analiziranim preduzećima posao je izgubilo 22.955 radnika - objašnjava Ružica Stamenković, registrator finansijskih izveštaja u Agenciji za privredne registre. Gledano po veličini, lane su svi poslovali u plusu: i velika, i srednja i mala preduzeća. Dobit velikih iznosi čak 74 milijarde dinara, što je 88 odsto od ukupnog neto profita na nivou privrede. Oni najmanji su uspeli da iz velikih gubitaka od preko 40 milijardi dinara, upišu čistu dobit od 407 miliona.

Nastavak na Banke.Online.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srpske kompanije u lažnom plusu

Izvor: Kamatica.com, 13.Jun.2012

Statistika može sve, pa čak i da srpska preduzeća učini dobitnicima. Naime, prema u utorak objavljenim podacima Agencije za privredne registre, privreda je 2011. godinu završila sa dobiti od 85 milijardi dinara. Ali kada se pogleda šta stoji iza ovog zvučnog podatka, primećuje se da je prošle...

Nastavak na Kamatica.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Banke.Online.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Banke.Online.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.