Firme u Austriji očekuju normalizaciju tek početkom 2021.

Izvor: B92, 01.Jun.2020, 13:41

Firme u Austriji očekuju normalizaciju tek početkom 2021.

Beč -- Austrijske firme, posle krize zbog pandemije koronavirusa, očekuju normalizaciju poslovanja tek početkom iduće godine.

Četiri od pet kompanija u Austriji je negativno pogođeno krizom, a skoro dve trećine je prijavilo skraćeno radno vreme, dok je svaka peta firma odustala od planiranih investicija, pokazuje istraživanje ekonomskog instituta Wifo.

Posledice koronavirusa najviše su osetile firme u građevinskom sektoru, ali je i industrija negativno pogođena, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iako, za razliku od uslužne delatnosti, nije bila pogođena zatvaranjem.

Ukupno 41 odsto preduzeća odložilo je investicije, 53 odsto industrijskih, 36 odsto uslužnih i 29 procenata građevinskih firmi.

Svako peto preduzeće iskoristilo je pomoć u likvidnosti koju je ponudila država, a i kredite su pojačano koristile za dalje poslovanje.

U proseku se normalizacija poslovanja očekuje tek nakon sedam meseci, a najranije, kako očekuju, to je moguće tek za četiri meseca.

Za mnoge firme to će biti predug period, jer već sedam odsto kompanija ima rezerve samo za dva meseca.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.