Fima: Manji optimizam na berzi

Izvor: B92, 26.Maj.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fima: Manji optimizam na berzi

Beograd -- Posle optimizma koji je pre dve nedelje zavladao Beogradskom berzom, protekle nedelje vratili smo se na skromni dnevni promet i blage oscilacije indeksa.

Indeksi Beogradske berze ostvarili mali rast prošle nedelje

Indeks najlikvidnijih akcija Belex15 ostvario je nedeljni rast od 1,30 odsto, dok je kompozitni indeks Belexline porastao 0,65 odsto. U protekloj sedmici ostvaren je promet od 1,24 milijarde dinara, odnosno 15,3 miliona evra, što je u odnosu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na prethodno posmatrani period manje za bezmalo 50 odsto.

Ukupan broj transakcija na nedeljnom nivou bio je 2.641, što je 42,5 odsto manje u odnosu na nedelju dana ranije.

U poređenju sa prethodnim nedeljama, primećeno je povećano učešće stranih investitora, koje se u proseku kretalo oko 60 procenata, sa prilično ujednačenim prisustvom u prodajnim i kupovnim transakcijma, navela je Fimina analitičarka Tijana Cvetković.

Drugu nedelju za redom akcijama AIK banke se apsolutno najviše trgovalo na Beogradskoj berzi. Sa vrednošću prometa od 596,46 miliona dinara, realizovanog kroz 74.351 istrgovanu akciju, AIK banka se našla daleko ispred drugorangiranog Minel Elva čiji je nedeljni promet vredeo 59,45 miliona.

U grupu onih kojima se najviše trgovalo svrstala se i Metals banka sa 1.555 akcija koje su promenile vlasnike, odnosno sa prometom od 56,11 miliona dinara.

U kategoriji dobitnika sa kontinuiranog metoda trgovine su akcije Dunav osiguranja sa rastom od 20 procenata, Zorka Pharme, sa 18,6 odsto, i Energoprojekt holdinga, sa osam i po procenata. Primetan rast zabeležili su i Veterinarski zavod Subotica, od 6,77 odsto, i Meser Tehnogas, od 6,6 odsto.

Protekle nedelje najveći gubitnici bili su Telefonija sa padom od deset procenata, saobraćajno preduzeće Lasta i građevinsko preduzeće Planum sa po devet i po procenata i Univerzal banka sa gotovo osam odsto.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.