Fiksiranje kurseva u fokusu širom sveta

Izvor: GdeInvestirati.com, 04.Feb.2015, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fiksiranje kurseva u fokusu širom sveta

Od momenta kada je 15. januara Švajcarska centralna banka (SNB) izazvala potres na valutnom tržištu iznenadnim odustajanjem od ograničavanja kursa franka, fiksiranje valuta postaje fokus u celom svetu.

U Evropi, napor je bio usmeren na pronalaženje paralele švajcarskom franku, pri čemu dve valute privlače najveću pažnju- danska kruna (DKK) i češka kruna (CZK). Vezivanje danske krune za evro izazvalo je veliki prtisak i nateralo Dansku centralnu banku da tri puta >> Pročitaj celu vest na sajtu GdeInvestirati.com << snizi kurs na negativnih 0,50%, i proda, po nekim procenama, 100 milijardi danskih kruna (13 milijardi evra ili 5% BDP-a Danske) u intervencijama na tržištu u januaru.

Ali, Danska nije Švajcarska – danska kruna je valuta kojom se malo trguje i koja nema tradiciju sigurnog utočišta. Takođe, Danci imaju ogromna penziona sredstva u drugim valutama i boriće se na sve načine da sačuvaju njihovu vrednost putem fiksiranja kursa. Centralna banka već je postigla dogovor sa Trezorom o prestanku izdavanja dugoročnih državnih obveznica sa ciljem da natera kupce danske krune da zadrže neprivlačne, kratkoročne instrumente koji ne donose prihod. Takođe, dansko fiksiranje kursa je poslednje među ERM II valutama, koje treba da brani i sama Evropska centralna banka (ECB).

Češka kruna je verovatno još zanimljiviji slučaj. Nije fiksirana za evro, ali je Češka centralna banka (CBN) proglasila najniži kurs od 27.00 u razmeni EUR/CZK, kao sredstvo monetarne politike kako bi se izbegla deflacija i podstakla industrija u Češkoj nakon što je eskontna stopa centralne banke dostigla nulu već krajem 2012. godine. Prelaz na ograničenje je inspirisan modelom najniže vrednosti evra u odnosu na švajcarski franak koji je postavila SNB. To više nije toliko inspirativno. Špekulanti će se možda ovde bolje snaći ali moraju i dalje da se nose sa valutom kojom se slabo trguje i valutom čija je centralna banka veoma odlučna. Još jedna razlika je u tome što je Češka centralna banka uvela vremensko ograničenje za politiku najnižeg kursa, što nije bio slučaj sa SNB. Da li to znači da se može očekivati nestabilnost češke krune jednom kada Češka narodna banka pokuša da se izvuče iz ove politike tokom naredne godine? Saznaćemo uskoro da li postoji neposredan pritisak na ovu politiku, kada CBN bude objavila najnovije podatke o deviznim rezervama u četvrtak.

Van Evrope, hajde da najpre uzmemo u obzir izvoznike nafte na Arabijskom poluostrvu, gde valute vezane za američki dolar treba da budu pod razumljivim pritiskom s obzirom da njihove ekonomije trpe zbog kolapsa cene nafte izražene u američkim dolarima. Međutim, ove valute su već preživljavale znatna naprezanja jer se oslanjaju na ogromne rezerve, iako jak američki dolar povećava negativne ekonomske rizike u ovim privredama, čak iako je otežao ekcese u vreme buma od 2010-2013, kada smo imali i visoke cene nafte i slab američki dolar.

Ako idemo dalje prema istoku nalazi se najvažniji odnos valuta na svetu: „dirigovani“ fiksirani kurs kineske valute, ili „puzeći“ kurs u odnosu na američki dolar. Tokom poslednjih godina Kina je konačno počela da izlazi na kraj sa najvećim kreditnim balonom koji je svet ikada video, i to čini u trenutku kada je američki dolar, sa kojim je njena valuta najjasnije povezana, doživljava veliki rast, dok su naredne dve najveće valute japanski jen i evro, značajno devalvirale. Da li treba da se spremimo za devalvaciju juana? Znaci naprezanja su već vidljivi: odnos američkog dolara i juana je za delić procenta niži od najvišeg nivoa u protekle dve godine – što se nije dogodilo još od devalvacije juana 1994. godine. Svet treba da se pripremi za posledice devalvacije juana. Šta će ona značiti? Oslobodiće novi talas deflatornih sila koje će preplaviti svet i doneti nepodnošljiv dodatni stres već uzdrmanom svetskom sistemu valuta. Devalvacija juana će najverovatnije značiti početak kraja post Breton Vuds (Bretton Woods) sistema valuta uspostavljenog 1971. godine kada je Nikson ukinuo vezanost američkog dolara za zlato. Jednako važno je i to da Azija i posebno Kina treba da ubrzaju uvođenje post- merkantilističkog modela ekonomije, čak iako pokušavaju da vrate vreme unazad sa devalvacijom valuta, dok očajnički pokušavaju da sebe izuzmu iz urušavanja deflatornog kreditnog balona.

Autor teksta: Džon Dž. Hardi, direktor FX Strategy sektora u Saxo Bank, pisac popularne kolumne „FX Update“ i redovni komentator na CNBC i Bloomberg

Nastavak na GdeInvestirati.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GdeInvestirati.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GdeInvestirati.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.