Fijat predao projekte za 15 fabrika

Izvor: B92, Beta, 15.Avg.2009, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fijat predao projekte za 15 fabrika

Kragujevac -- Italijanski Fijat je predao Ministarstvu ekonomije Srbije projekte za izgradnju 14 fabrika za proizvodnju automobilskih delova i fabrike autobusa u Kragujevcu.

Nedeljnik Kragujevačke prenosi da je ta dokumentacija za izgradnju pogona u industrijskoj zoni Korman poje, nadomak Kragujevca, ukupne vrednosti 240 miliona evra, prethodnica biznis plana kompanije Fijat automobili Srbije.

Prema dostavljenim planovima, navodi list, na parceli od 35 hektara >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << biće izgrađeni pogoni 14 italijanskih firmi koje će biti deo prateće industrije kompanije Fijat automobili Srbija. Na susednoj parceli od 20 do 25 hektara Iveko, koji posluje u sastavu Fijat grupe, podići će fabriku za proizvodnju autobusa.

Projekti, koji su dostavljeni i Agenciji za privatizaciju Srbije, sadrže detaljne nacrte pogona sa pratećom komunalnom, energetskom i ostalom infrastrukturom.

Srbija i Fijat su 28. septembra 2008. godine potpisali ugovor o zajedničkom ulaganju u kragujevačku Zastavu, a zajedničko preduzeće italijanske kompanije i Vlade Srbije, pod nazivom Fijat automobili Srbija, osnovano je 14. oktobra.

Ugovorom je predviđeno da ukupan udeo Fijata bude 200 miliona evra u novcu, dok ulog Srbije iznosi 50 miliona evra u novcu i 50 miliona evra u stvarima i pravima.

U fabrici se proizvodi "punto", a planirano je da zajedničko preduzeće postane i jedini proizvođač jednog novog Fijatovog modela za tržište EU, za šta će bi trebalo da bude instaliran pogon kapaciteta proizvodnje 200 hiljada vozila godišnje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.