Fijat: Isti uslovi u svim fabrikama

Izvor: B92, 19.Jan.2011, 09:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fijat: Isti uslovi u svim fabrikama

Milano -- Italijanski proizvođač automobila Fijat želi da na sve svoje fabrike u Italiji proširi uslove postignute sporazumom sa fabrikom Mirafjori kod Torina.

Direktor kompanije Serđo Markijone kaže da je firma spremna da postigne sličan sporazum sa fabrikama Melfi i Kasino na jugu zemlje.

"Ne možemo živetu u dva sveta. Nadam se da kada se sporazum pokaže, čak ni radnici neće želeti da žive u dva sveta", rekao je on.

Većina radnika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << postrojenja Mirafjori (54 odsto) prihvatila je na dvodnevnom referendumu prošle nedelje sporazum po kome se pogoršavaju njihovi uslovi rada u zamenu za investicije Fijata i njegovovog američkog partnera Krajslera, čime će sačuvati fabriku.

Sporazum predviđa noćne smene i povećanje prekovremenog rada. Taj sporazum zajedno s Fijatovim sporazumom iz juna 2010. u Pomiljanu kod Napulja smatraju se prekretnicom u socijalnoj istoriji Italije jer s njima radnike u fabrikama višse ne štiti kolektivni ugovor za sektor metalurgije.

Direktor Fijata rekao je da će povećanje produktivnosti zahvaljujući ovakvom tipu ugovora dozvoliti grupi Fijat da poveća plate. "Mogli bi dostići nivo Nemačke i Francuske. Spreman sam za to", rekao je Markijone.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.