Fenomen Trampove vladavine: Sa pola planete vodi ekonomski rat, a nezaposlenost nikad niža

Izvor: B92, 04.Okt.2019, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fenomen Trampove vladavine: Sa pola planete vodi ekonomski rat, a nezaposlenost nikad niža

Vašington -- Rast zaposlenosti u SAD umereno je ubrzao u septembru, dok je stopa nezaposlenosti pala na 3,5 odsto, što je novi najniži nivo u pola veka.

Ipak, mesečni izveštaj o zapošljavanju američkog Ministarstva rada je pokazao da rast plata stagnira i da se smanjuje broj radnika u proizvodnom sektoru, prvi put u šest meseci, prenosi agencija Rojters.

U izveštaju se dodaje i da je maloprodajni sektor nastavio sa gubitkom radnih mesta.

Američki >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poslodavci su prošlog meseca otvorili 136.000 novih radnih mesta, dok je podatak za avgust revidiran naviše, kako bi pokazao da je u tom mesecu bilo otvoreno 168.000 radnih mesta umesto 130.000 pozicija kako je prvobitno saopšteno.

Bez obzira na kontinuirani rast zaposlenosti i nagli pad stope nezaposlenosti, ekonomisti i dalje očekuju da će američke Federalne rezerve (FED) smanjiti kamatne stope bar još jedanput ove godine, imajući u vidu neizvesnost trgovinske politike.

Izveštaj Ministarstva rada je, takodje, pokazao da je prosečna zarada po satu prošlog meseca stagnirala, nakon rasta od 0,4 odsto u avgustu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.