Izvor: Blic, 09.Mar.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

'Fekts': Profit od prodaje borskog zlata Miloševiću ŽENEVA

'Fekts': Profit od prodaje borskog zlata Miloševiću

ŽENEVA - Jugoslovensko javno tužilaštvo i švajcarski organi nadležni za embargo trenutno revnosno istražuju da li je Slobodan Milošević 173 kg zlata koji su avionima kompanije 'Swissair' prošle godine prebačeni u Švajcarsku u periodu između septembra i novembra knjižio na sopstvene račune u Grčkoj i na Kipru, piše švajcarski nedeljnik na nemačkom 'Fekts' u jučerašnjem broju.

Na početku >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << istrage u Beogradu pokazalo se da zlato prodato u Švajcarskoj ne potiče iz Jugoslovenske narodne banke, već iz RTB u Boru, koji je do 5. oktobra bio pod kontrolom Miloševića.

Istraga švajcarskih carinskih inspektora upućuje na jednog od najpoznatijih trgovaca plemenitim metalima na svetu, čije je sedište u Ženevi: reč je o Libancu Marvanu Šakarhiju, koji godišnje obrće više od milijardu franaka. Dileri Marvanove kompanije 'MKS Finance SA' u Ženevi pretopili su zlato iz Beograda u sopstvenoj rafineriji u mestu Kastel San Pjetro na jugu zemlje u poluge standardnih dimenzija. 'Posle toga prodate su na slobodnom tržištu', rekao je Otmar Vis, koji je u Švajcarskom sekretarijatu za privredu nadležan za poštovanje embarga.

Prema Visovom saznanju, profit od prodaje zlata nije se vraćao u Srbiju, već firmama koje do sada nisu poznate javnosti, a koje su dostavljale to zlato, i za koje jedan švajcarski carinski inspektor tvrdi, ne želeći da se konkretno izjasni, 'da su te firme poznate po finansijskim transakcijama sa Miloševićevim režimom.'

Profit od ove transakcije, piše 'Fekts' podsećajući da je deklarisana vrednost oko 1,8 miliona švajcarskih franaka, znatno je poboljšao Miloševićevu penziju.

Među akcionarima RTB Bor nalazi se Dušan Matković,koji je često putovao u Liban i redovno svraćao u bejrutsku banku 'Saradar'. Miloševićev režim je imao nekoliko računa u filijali banke Saradar na Kipru.

I Nikola Šainović donedavno je bio član nadzorne komisije RTB Bor. Preko svog sina, koji u Bejrutu vodi jednu eksport-import firmu, i on je imao bliske veze sa Libanom, piše 'Fekts'. E.B.

'Zlato je vlasništvo stranih firmi'

BOR - 'Po osnovu prerade koncentrata bakra u borskoj topionici, RTB Bor poslovnim partnerima uz bakar vraća zlato i druge plemenite metale, koji su se nalazili u koncentratu', izjavio je za 'Blic' Miroslav Prvulović, direktora marketinga RTB Bor. Prema njegovim rečima najveći inostrani poslovni partner RTB-a je firma 'Glenkor', a osim nje tu su i grčka kompanija 'Mitilineos', firma 'Mark Rič', 'Bučim' iz Makedonije i 'Trafigura' iz Švajcarske. Druge firme koje se pojavljuju kao partneri u ovom poslu dopremale su manje količine koncentrata bakra.

Vladan Begović, direktor Savezne uprave carina, izjavio je uoči vikenda da je SUC zaustavio poslednju pošiljku zlata, tešku 50 kilograma, na surčinskom aerodromu i ustanovio da su u pitanju sasvim legalni poslovi, jer postoje svi potrebni dokumeti i rešenja za privremeni uvoz robe na oplemenjivanje. S.M. - beta Poskupljuju hleb i mleko

BEOGRAD - Litar pasterizovanog, kratkotrajnog mleka u kesi sada košta 21 dinar, a u elopaku 23 dinara. Poskupljenje je bilo očekivano, jer je republička vlada donela odluku o ukidanju subvencija mlekarima od 1. marta ove godine. Odluka još nije objavljena u 'Službenom glasniku', ali su mlekari već podigli cene, uglavnom za iznos od 5,5 dinara po litru koliko je i iznosila subvencija.

A savetnik za socijalna pitanja Zorana Đinđića, Aleksandar Marić, izjavio je juče da će od sledeće nedelje hleb u prodavnicama biti deset dinara, a da će Vlada doneti uredbu prema kojoj će se brašno iz Robnih rezervi prodavati privatnim i društvenim pekarima za pet dinara po kilogramu. Marić je rekao da je nova odluka doneta zbog raznih zloupotreba koje su se dešavale prilikom dosadašnje raspodele, kao što je ishrana stoke brašnom tipa 850, kao i nelegalan izvoz brašna na Kosovo, u Crnu Goru i Makedoniju. M.C. - Beta

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.