Izvor: B92, 23.Mar.2011, 09:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fed obavezan da otkriva informacije

Njujork -- Američka Uprava federalnih rezervi obavezna je da u roku od pet dana obelodani informacije o eksternim kreditima.

Vrhovni sud SAD je ovom odlukom potvrdio odluku prvostepenog suda.

Federalni sud Njujorka je 2009. godine razmatrao tužbu dopisnika agencije "Blumberg Njus" Marka Pitmana, koji je zahtevao od američke centralne banke da obelodani informacije o primaocima i uslovima dobijanja antikriznih kredita, koje su dobile brojne američke banke od aprila do maja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 2008. kako bi objavio verodostojne informacije.

Takozvani "Fridom of Informejšn Akt" (FOIA) obavezuje sve federalne institucije da omoguće slobodan pristup svim građanima informacijama kojima raspolaže, osim materijala koji se između ostalog odnose na finansijska dokumenta.

Upravo ovo izuzeće nameravala je da iskoristi "Clearing House Association LLC", organizacija koja objedinjuje najveće američke banke, osporavajući odluku apelacionog suda u Njujorku, i upozoravajući da bi takva odluka prinudila banke na odustajanje od najstarijeg stimulativnog programa Fed u budućnosti, čime bi se ugrozio razvoj finansijskog sistema.

Takozvani "diskontni prozor" Fed, prvi program pomoći za ugrožene banke, postoji već 98 godina i bankama obezbeđuje kratkoročnu likvidnost.

Odluka njujorškog suda je bila prva takve vrste u istoriji Fed. Apelacioni sud je odbacio žalbu "Clearing House Association" koja se u celini poklapa sa zvaničnim stavom Fed.

Tokom procesa istrage u sudu više instance, u SAD je usvojen zakon o finansijskoj reformi koji obavezuje Fed na otkrivanje detalja antikriznog programa, ali se odnosi samo na pomoć pruženu posle 21. jula 2010. godine, s tim što je objavljivanje informacija moguće tek po isteku dve godine.

U SAD je takođe u toku tužba protiv Fed, koju je podnela televizijska kuća Foks u vlasništvu "Njus Korp" kojom se od Centralne banke zahteva objavljivanje informacije o pomoći bankama od avgusta 2007. do novembra 2008. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.