Februar doneo nove cene u trgovinama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Feb.2012, 10:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Februar doneo nove cene u trgovinama

BEOGRAD -

Početak februara, pored izrazito niskih temperatura, doneo je i nova poskupljenja pa su u trgovinama uglavnom za 10 odsto više cene nekih mesnih prerađevina, smrznutog voća i povrća, instant kafe, alkoholnih pića, kućne hemije i sredstava za ličnu higijenu.

Cene osnovnih životnih namirnica brašna, hleba, mleka, svežeg mesa, ulja ipak su stabilne ili nešto niže zbog ograničenja trgovačke marže na 10 odsto.

Kako je Tanjugu rečeno u nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << trgovinskih lanaca, početkom februara mogu se očekivati nove cene mesnih prerađevina više oko 10 odsto, za koliko će poskupeti i alkoholna pića, smrznuti proizvodi, instant kafa, dok će cene kućne hemije i sredstava za ličnu higijenu biti veće sedam i više procenata.

Trgovci najavljena poskupljenja pravdaju novim cenovnicima dobavljača i proizvođača, koji pak kao razloge za više cene navode skuplje sirovine i rast kursa dinara.

Od početka januara već je poskupeo benzin, cigarete, slatkiši, med, konzervirana hrana i prerađevine od voća i povrća.

U januaru benzin je poskupeo nekoliko procenata, slatkiši, pretežno iz uvoza, do 15 procenata, konzerve do 28 odsto, med pet odsto, a prerađevine od voća i povrća od pet do deset odsto.

Cigarete "Filip Moris operejšnsa" od 16. januara skuplje su za pet do 10 dinara po paklici, a maloprodajne cene većine cigareta iz portfolija "Britiš amerikan tobako" (BAT) od 18. januara takođe su više za 10 dinara po paklici.

Japan tobako internešnl 23. januara povećao je cene cigareta iz svog asortimana za 10 dinara.

Proizvođači cigareta poskupljenje objašnjavaju povećanjem minimalne akcize po paklici cigareta sa 61 na 71 dinar od 1. januara 2012. godine.

Vlada Srbije je 30. decembra 2011. donela uredbu kojom se najviša ukupna stopa marže u prometu osnovnih životnih namirnica ograničava na 10 odsto, a koja se odnosi na pšenično brašno tip 400 i 500, suncokretovo ulje, termički obrađeno kravlje mleko, jogurt, beli kristalni šećer, svinjsko, goveđe i kokošje sveže meso i slatkovodnu ribu.

Nakon početka primene uredbe o ograničenju marže, trgovci su snizili cene tih osnovnih životnih namirnica od nekoliko do čak stotinu dinara za pojedine proizvode, a najviše su snižene cene mesa, mleka i mlečnih proizvoda.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.