Izvor: Blic, 02.Feb.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fantomska formula donosi milione

Fantomska formula donosi milione

BEOGRAD - Prema važećem tarifnom sistemu, obračunska snaga je definisana kao 'najveća preuzeta snaga u odgovarajućem periodu izražena u kilovatima'. Da bi izračunali koliko iznosi ta 'najveća preuzeta snaga', odnosno 'obračunska snaga', autori tarifnog sistema upotrebili su formulu kojom su maksimalnu mesečnu potrošnju nekog potrošača u toku jedne godine podelili sa 75 i dodali joj 0,5 kW za troškove očitavanja brojila. Elektroinženjer >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Aleksandar Kačavenda smatra da je reč o fantomskoj formuli čijom primenom se dobija vrednost koja je znatno veća od ukupno instalisane snage koju bi neki potrošač angažovao kada bi istovremeno uključio sve električne uređaje u svom domaćinstvu.

- Čak i kad bi bilo moguće računanje maksimalne preuzete snage preko utrošene električne energije u određenom periodu, to se nikako ne bi moglo vršiti tako što se ukupna mesečna potrošnja dobija sabiranjem potrošnje u doba više i u doba niže tarife - tvrdi Kačavenda.

Analiza jednovremene angažovane snage potrošača iz priložene tabele, a čija prosečna dnevna potrošnja u doba više tarife približno iznosi 26 kilovata, pokazuje da on u doba više tarife može da optereti sistem maksimalnom jednovremenom snagom od sedam kilovata, a u doba niže tarife kada je, prema preporukama EPS-a i snagom ekonomske prinude, 'preusmerio' veći deo svoje potrošnje, snagom od deset kilovata. Kako tvrdi Kačavenda, primer iz tabele pokazuje da se vršne snage u doba više i u doba niže tarife dešavaju u dva vremenski potpuno odvojena procesa, pa bi se za eventualni obračun moglo uzimati u obzir samo ponašanje potrošača u periodu otežanog rada elektroenergetskog sistema, odnosno u doba više dnevne tarife. - Nažalost, primenom fantomske formule iz tarifnog sistema, odnosno sabirajući babe i žabe, EPS je izračunao da je obračunska snaga ovog potrošača 32,5 kilovata (2.400 podeljeno sa 75 plus 0,5) što je za 25,5 kilovata više od stvarnog stanja (7 kW), a pri čemu je ova 'obračunska snaga' veća i od same instalisane snage potrošača koja, kako se vidi iz tabele, iznosi 24 kilovata - kaže Kačavenda ističući da je reč o 'najobičnijoj hajdučiji'.

Ukoliko je naš sagovornik u pravu, to znači da primenjenom formulom izračunavanja obračunske snage (32,5 umesto 7 kilovata) EPS potrošaču iz priložene tabele mesečno 'zakine' 865 dinara (cena kilovata obračunske snage je 33,89 dinara). Kako će ovaj potrošač obračunsku snagu u istom iznosu morati da plaća i tokom leta, kada njegova potrošnja ne bude 2.400 već 600 ili 700 kilovata, to znači da će mu EPS-ovo 'sabiranje baba i žaba' za godinu dana 'olakšati' džep za 10.580 dinara ili 350 maraka. Ako pretpostavimo da sličnih potrošača u Srbiji ima barem 100.000, a verovatno ih ima više, proizlazi da Elektroprivreda godišnje građanima neopravdano naplati čak 35 miliona maraka.

B.K. Šta je ocenjivao SUS

U zahtevima za ocenu ustavnosti spornog tarifnog sistema, o kojima je nedavno raspravljao Savezni ustavni sud, kao razlozi za angažovanje ove visoke institucije navodi se, između ostalog, da je uvođenjem tarifnog sistema ugroženo pravo jednakosti, s obzirom na to da se primenjuje samo na domaćinstva, a ne i na ostale potrošače. Prigovoreno je i na to da se kod struje ne radi o širokoj već o ličnoj potrošnji, te da struja mora imati poseban tretman budući 'da je neophodna za život i zdravlje'. Pomeranje jeftine struje na isključivo noćne termine predlagači su ocenili nehumanim postupkom pre svega prema zaposlenim ženama. Konačno, sugerisano je da EPS nađe više kupaca tokom leta kako bi na njih preneo deo troškova za angažovanu snagu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.