Fajront u kafićima možda i kasnije

Izvor: B92, 05.Feb.2011, 02:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fajront u kafićima možda i kasnije

Beograd -- Pojedini ugostitelji u stambenim zgradama, uz specifične uslove, ipak će moći da rade i duže ako zadovolje kriterijume da kasnije zatvore kafiće.

Dinamičan noćni život u mnogim centralnim gradskim ulicama postaće prošlost.

Kafići u stambenim objektima moraće već do ponoći da isprate svoje goste, ali ova odluka ipak neće važiti za sve ugostitelje. Naime, Gradsko veće u narednih godinu dana doneće akt sa kriterijumima koji će pojedinim "domaćinima" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << omogućiti da kasnije proglase fajront.

Kako će izgledati specifični uslovi zasad neme naznake, a nije poznato ni da li će gradski čelnici biti vredni i odluku doneti u naredna tri meseca koliko traje period adaptacije na novO radno vreme.

Novom odlukom, radno vreme ugostiteljskih objekata u stambenim zgradama je do ponoći, dok će petkom i subotom lokale moći da zatvore jedan sat kasnije. Muziku moraju ugasiti 60 minita pre nego što proglase fajront. Kazne za one koji se ne budu pridržavali odluke idu od 50.000 do milion dinara.

"Formiraćemo komisiju koji će činiti stručni ljudi koji će jasno propisati tehničke, sanitarne i higijenske uslove koji će morati da ispune oni ugostitelji koji žele da rade duže od predviđenog roka", kaže Željko Ožegović i dodaje da će oni morati da naprave specijalnu izolaciju tako da buka neće dopirati iz njihovih lokala, pa tako buka neće ometati sugrađane.

Međutim, nova odluka Skupštine grada nije se dopala ugostiteljima. Većina smatra da će se novo radno vreme odraziti na profit, a veliki deo kafića u zgradama, kako kažu, ne pravi problem stanarima.

"Pitanje buke ne može se rešiti skraćenjem radnog vremena", kaže Nenad Danilović iz Udruženja ugostitelja Beograda.

On kaže da će "trpeti lokali koji nikada nisu ometali svoje komšije, a u prestonici postoji skoro 90 odsto takvih. Pojedini ugostitelji biće primorani sada da zatvore svoje kafiće. Promet u poslednjih godinu dana je opao od 30 do 35 odsto, tako da će limitirano radno vreme još više isprazniti 'kasu'".

Primoranost da ranije proglasi fajront i da svoje goste isprati iz lokala nije se dopala ni Dejanu Smiljaniću, vlasniku pabova "Crna kornjača".

"Naši lokali smešteni su u centru grada i to u stambenim objektima, pa će se nova odluka o radnom vremenu sigurno loše odraziti na naš posao", kaže Smiljanić.

"Nadam se, makar, da se i ovaj zakon neće sprovoditi selektivno, kao i ostali i da ćemo na kraju ispaštati mali ugostitelji. Najviše mi smeta odredba da se muzika isključuje u 23 časa. Muzički uređaji u našim kafićima su limitirani, a to znači i da hoćemo, ne možemo da puštamo muziku glasnije od propisanog", dodaje on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.