FED sprema “adekvatne mjere” zbog trgovinskog rata

Izvor: Capital.ba, 05.Jun.2019, 09:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FED sprema “adekvatne mjere” zbog trgovinskog rata

ČIKAGO, Federalne rezerve će odgovoriti “adekvatnim mjerama” na rizike koje predstavljaju globalni trgovinski rat i drugi nedavni događaji, poručio je predsjednik FED-a. Prema ocjeni Rojtersa, izjava Džeroma Pauela izgleda otvara vrata mogućem smanjenju američke referentne kamate. U kratkoj izjavi, u okviru govora o širim pitanjima monetarne politike, Pauel je naveo da FED “pomno prati implikacije” trgovinskog spora koji, od posljednjeg sastanka američke centralne banke potresa >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << globalna tržišta obveznica i akcija i predstavlja rizik za američki i svjetski ekonomski rast. “Ne znamo kako ili kada će ovi problemi biti rješeni. Kao i uvijek, mi ćemo djelovati na odgovarajući način kako bismo podržali privrednu ekspanziju, sa snažnim tržištem rada i inflacijom u blizini našeg cilja od dva odsto”, rekao je on. U njegovim napomenama, kako primjećuje Rojters, nije zauzet stav o aktuelnoj ciljnoj kamatnoj stopi FED-a kao odgovarajućoj, niti je ponovljeno obećanje da će biti “strpljivi” prije ponovnog povećanja ili smanjenja kamate – što su bile standardne tačke u nedavnim saopštenjima FED-a. Prema ocjeni britanske agencije, Pauelova izjava takođe odražava da centralna banka sve manje vjeruje da će Trampova administracija riješiti svoje sporove sa vodećim trgovinskim nacijama na način i u roku koji predstavlja mali rizik za ekonomski rast SAD. FED nije promijenio referentnu kamatu od decembra prošle godine, kada je stopu na federalna sredstva utvrdio u rasponu od 2,25 do 2,5 odsto. Iako niska u odnosu na istorijski standard, zvaničnici smatraju da je kamata na sadašnjem nivou “neutralna”, da omogućava ekonomiji da funkcioniše samostalno i da niti ohrabruje niti obeshrabruje investicije i potrošnju. Pauel je rekao da će eventualni budući pad privredne aktivnosti vjerovatno primorati centralnu banku da ponovo smanji kamate na nulu i pribjegne “nekonvencionalnim” alatima kao što je kupovina obveznica radi podrške ekonomiji. Tanjug Чланак FED sprema “adekvatne mjere” zbog trgovinskog rata се појављује прво на INFORMACIJA JE KAPITAL - Capital.ba.

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

Berze snažno PORASLE zbog jedne REČENICE predsednika FED

Izvor: Blic, 05.Jun.2019

Cene akcija na Vol stritu u utorak su snažno porasle, jer se ulagači nadaju smanjenju kamatnih stopa američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed).

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.