Izvor: B92, 29.Maj.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FAO:Krizom hrane ugrožene 22 zemlje

Rim -- Ujedinjene nacije su objavile spisak sa 22 zemlje posebno ugrožene globalnom krizom hrane, koja je kulminirala zbog porasta cena i nestašice namirnica.

U izveštaju koji je Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO) pripremila za samit u Rimu sledeće sedmice, precizirano je da su te zemlje posebno ranjive zato što njihovo stanovništvo pati od hronične gladi i zato što su primorane da uvoze hranu i gorivo.

Kao posebno ugrožene, izdvojene su Eritreja, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Niger, Komorska ostrva, Haiti i Liberija. FAO je kao ugrožene zemlje naveo i Burundi, Tadžikistan, Sijera Leone, Zimbabve, Etiopiju, Zambiju, Centralno-afričku Republiku, Mozambik, Tanzaniju, Gvineju-Bisao, Madagaskar, Malavi, Kambodžu, Severnu Koreju, Ruandu, Bocvanu i Keniju.

Trodnevna konferencija koja počinje u utorak u Rimu trebalo bi da okupi jedan broj svetskih lidera, a FAO je ocenila da će skup predstavljati "istorijsku priliku" da se ponovo pokrene borba protiv gladi i siromaštva i podstakne poljoprivredna proizvodnja u zemljama u razvoju.

Visoka cena nafte, rastuća potražnja, nejasne trgovinske strategije i špekulacije na tržištu uslovile su rekordni skok cene hrane u svetu.

Kriza podvlači "krhku ravnotežu izmedju globalnih rezervi hrane i potreba svetskog stanovništva", izjavio je generalni direktor FAO Žak Diuf. "Nadamo se da će se svetski lideri koji dolaze u Rim dogovoriti o hitnim merama neophodnim za jačanje poljoprivredne proizvodnje", koje će istovremeno zaštititi siromašne od rastućih cena, rekao je Diuf.

U izveštaju je upozoreno i da svet mora da bude spreman da će cene i dalje rasti i tržište ostati nestabilno.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.