Izvor: Blic, 13.Nov.2009, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evrozona izašla iz recesije

Zemlje Evrozone, koju čini šesnaest država koje koriste evro, zabeležile su kako navodi Eurostat, u proseku rast bruto domaćeg proizvoda od 0,4 odsto u proteklom kvartalu i izašle iz recesije.

Tempo privrednog rasta dve najveće zemlje, Francuske i Nemačke, je međutim manji nego što se očekivalo dok su Španija i Grčka još u recesiji.

Privreda EU, koja obuhvata i zemlje kao što su Britanija i Švedska, takođe je kao celina izašla iz recesije pošto je u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << trećem kvartalu ove godine postigla privredni rast od 0,2 odsto.

Nemačka privreda zabeležila je povećanje bruto domaćeg proizvoda od 0,7% dok su podaci za Francusku 0,3 odsto.

Nemačka i Francuska su, kao Japan, izašle iz recesije još u drugom kvartalu ove godine dok se im se američka privreda pridružila u trećem kvartalu.

Sa druge strane, Britanija je i dalje u recesiji pošto je njena privreda u trećem kvartalu zabeležila negativan rast od 0,4 odsto, prenpsi BBC.

Britanija je druga najveća privreda u Evropi i do sada je zabeležila negativan rast u šest poslednjih kvartala što je prvi takav slučaj od kada su 1955. godine podaci počeli da se beleže svakog kvartala.

Stručnjaci kažu da najnoviji podaci govore da će oporavak evropske, ali i svetske privrede od najdublje rececije od Drugog svetskog rata, biti veoma spor.

Zemlje Evrozone su Belgija, Nemačka, Irska, Grčka, Španija, Francuska, Italija, Kipar, Luksemburg, Malta, Holandija, Austria, Portugalija, Slovenija, Slovačka i Finska.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.