Izvor: B92, 26.Feb.2024, 18:23

Evrozona dobija još jednu članicu

Bugarska ima realne šanse da se pridruži Evrozoni 2025. jer će moći da ispuni sve uslove za članstvo.

To je rekao ministar finansija Asen Vasilev posle neformalnog sastanka ministara ekonomije i finansija u Gentu prošle nedelje.

"Pratimo plan za evro", rekao je Asen Vasilev, ministar finansija u Bugarskoj, nakon sastanka sa Kristin Lagard iz Evropske centralne banke (ECB), predsednikom Evrogrupe Paskalom Donahjuom, komesarom za ekonomiju Paolom Đentilonijem i komesarom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za trgovinu Valdisom Dombrovskisom u petak.

"Sve prognoze – i Evropske komisije i ECB pokazuju da će poslednji kriterijum koji nismo ispunili – kriterijum inflacije – biti ispunjen 2024. godine, čime se članstvo otvara 2025. godine", dodao je Vasilev, a preneo medija centar Ministarstva finansija.

Prema njegovim rečima, pridruživanje Evrozoni zahteva stabilno političko okruženje i regularnu vladu, što znači da bi rotacija vlade između vladajućih formacija – Nastavljamo promene – Demokratska Bugarska (PP-DB) i GERB – trebalo da se desi u martu. Premijer PP-DB Nikolaj Denkov prepustio bi tu funkciju sadašnjoj ministarki unutrašnjih poslova Mariji Gabrijel (GERB), prenosi Euractiv.

"Celi zakonodavni program je već usvojen, odnosno od sada nemamo zakonskih prepreka. Ostaje samo zakon o usvajanju evra, koji je trenutno u konsultaciji sa Evropskom komisijom i Evropskom centralnom bankom", prokomentarisao je Vasilev.

Ministar finansija je dodalo da je Bugarska prošle godine imala deficit od 2,2 odsto, što je u granicama dozvoljenog.

"Ove godine smo ponovo u kriterijumima, da bismo mogli da nastavimo finansijsku politiku i intenzivan rad na uvođenju eura neophodna je politička stabilnost", rekao je on. Odgovarajući na pitanje, ministar finansija je rekao da ECB i EK predviđaju prosečnu godišnju inflaciju ove godine oko tri odsto.

Pre mesec dana, Denkov je nagovestio da Bugarska možda neće ući u Evrozonu 1. januara 2025, već 1. jula iste godine. Razlog je taj što ECB može dati zemlji još nekoliko meseci da svoju inflaciju stavi pod kontrolu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.