Evropske rezerve gasa dostigle najviši nivo u istoriji

Izvor: B92, 17.Okt.2023, 20:44

Evropske rezerve gasa dostigle najviši nivo u istoriji

Zalihe prirodnog gasa u Evropi u ponedeljak su dostigle najviši nivo u istoriji, i na taj način štite evropske zemlje od visokih cena iz prošle godine.

Zalihe gasa u Evropskoj uniji i Velikoj Britaniji iznosile su 1.114 teravat-sati (TWh), što je oborilo prethodni rekord od 27. oktobra 2019. godine, kada je dostiglo 1.102 TWh, prema podacima Evropskog udruženja operatera gasa (GIE).

Evropska podzemna skladišta gasa (UGS) sada su popunjena 97,89 odsto, što je daleko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << premašujući cilj EU od 90 procenata do 1. novembra, prenosi Anadolu Agency.

Evropske nacije, koje koriste oko 400 milijardi kubnih metara gasa godišnje, imaju kapacitet skladišta prirodnog gasa od 110 milijardi kubnih metara.

Pre rusko-ukrajinskog rata, 40 odsto prirodnog gasa koji se troši u zemljama EU dolazilo je iz Rusije. Međutim, sa izbijanjem rata, izvoz ruskog prirodnog gasa u EU značajno je opao.

Zemlje EU su razvile zakonske okvire koji obavezuju punjenje podzemnih skladišta prirodnog gasa pre zimskih meseci zbog sukoba između Rusije i Ukrajine.

Osamnaest od 27 zemalja članica EU ima skladišta prirodnog gasa. Nemačka, dominantna evropska ekonomija, ima najveći kapacitet skladišta gasa, koji iznosi 25,1 milijardu kubnih metara.

Zatim slede Italija sa 20,2 milijarde kubnih metara, Holandija sa 14,7 milijardi kubnih metara, Francuska sa 13,2 milijarde kubnih metara, Austrija sa 9,8 milijardi kubnih metara i Mađarska sa 6,9 milijardi kubnih metara.

Postoje i određeni kapaciteti za skladištenje prirodnog gasa u Belgiji, Bugarskoj, Češkoj Republici, Danskoj, Španiji, Hrvatskoj, Poljskoj i Rumuniji.

Trenutno su Rumunija i Španija dostigle pun kapacitet skladištenja, dok su Portugal i Poljska dostigle 99 odsto, a Slovačka, Nemačka i Češka imaju kapacitet od 98 procenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.