Izvor: B92, 07.Feb.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropska banka finansiraće regionalne projekte na Balkanu

Luksemburg -- Evropska investiciona banka spremna je da u iduće tri-četiri godine uloži preko 400 miliona evra godišnje u izgradnju i dogradnju autoputeva, železničke mreže, aerodroma i luka koji bi povezivali pet zapadnobalkanskih zemalja sa evropskom saobraćajnom mrežom. To je, u petak u Luksemburgu istaknuto na sastanku predstavnika EIB, Svetske banke, Evropske banke za razvoj, Saveta Banke Evropa, Evropske komisije, zvančnika Srbije i Crne Gore i zvaničnika ostale četiri zapadnobalkanske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zemlje.

Reč je o 120 objekata saobraćajne infrastrukture čija je izgradnja predložena međunarodnim finansijskim institucija i Evropskoj komisiji, kazala je Beti zvaničnica EIB Helen Kavadija. Srbija i Crna Gora predložile su najviše projekata - četrdeset - a ostale zemlje su podnele po dvadesetak projekata.

Svetska banka, Evropska banka za obnovu i razvoj i druge međunarodne finansijske ustanove takođe su spremne da ulažu u dogradnju i izgradnju autoputeva, elektrifikaciju železnica, izgradnju i modernizaciju luka i aerodroma. Pri tome će prednost imati oni projekti koji će najviše pomoći regionalnom povezivanju. "Cilj sastanka je bio i da se predstavnici balkanskih zemalja korisnica upoznaju sa Studijom za regionalnu balkansku infrastrukturu (REBIS-Transport), čiji je cilj da se utvrdi plan investiranja u sektor saobraćaja u Jugoistočnoj Evropi, kao i ključnu regionalnu saobraćajnu mrežu", saopšteno je iz EIB.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.