Evropa upozorena: Ne radujte se prerano

Izvor: B92, 09.Nov.2023, 14:37

Evropa upozorena: Ne radujte se prerano

MMF upozorio Evropu da ne proglašava preuranjeno pobedu nad inflacijom.

Evropska centralna banka i drugi kreatori monetarne politike širom Evrope treba da zadrže kamatne stope na sadašnjem, povišenom nivou, dok ne budu sigurni da je inflacija pod kontrolom, saopštio je Međunarodni monetarni fond, upozoravajući da nije dobro "preuranjeno slaviti" zato što inflacija, posle vrhunca, opada.

MMF sa sedištem u Vašingtonu ocenio je da bi cena potcenjivanja postojanosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << inflacije mogla da bude bolno visoka i da rezultira još jednom bolnom rundom njenog uvećanja, koja bi mogla ekonomiju da liši velikog dela rasta.

Evropska centralna banka, Banka Engleske i druge centralne banke, koje nisu deo evrozone, "dostigle su vrhunac sa kamatnim stopama, dok su neke počele da smanjuju referentne stope", naveo je MMF u svojoj proceni ekonomskih izgleda za Evropu koja se objavljuje dva puta godišnje.

"Ipak", navodi se u dokumentu, "produženi restriktivni stav i dalje je neophodan kako bi se obezbedio povratak na ciljanu stopu inflacije".

Istorijski gledano, potrebno je u proseku tri godine da se inflacija vrati na niže nivoe, dok su neke antiinflatorne mere trajale i duže, saopštio je MMF.

Inflacija u evrozoni je dostigla vrhunac od 10,6 odsto u oktobru 2022. godine, a sada je na 2,9 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.