Evropa bogatija od Severne Amerike

Izvor: S media, 17.Sep.2009, 11:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropa bogatija od Severne Amerike

Tržišni analitičari su na godišnjicu kolapsa američke investicione kompanije "Liman braders" objavili da je Severna Amerika svetski region čije se bogatstvo najviše smanjilo, kao posledica kraha finansijskog tržišta, dok je Evropa zauzela mesto najbogatijeg svetskog kontinenta, objavio je američki časopis "Forbs".

Severna Amerika, koju sačinjavaju SAD i Kanada, imala je prošle godine 29,3 biliona dolara u imovini, dok je Evropa istovremeno posedovala 32,7 biliona >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << dolara, pokazali su podaci istraživanja grupacije "Boston konsalting".

Severna Amerika je lane zabeležila najveće smanjenje bogatstva od svih regiona na svetu jer je njeno ukupno bogatstvo, mereno imovinom kojom se upravlja, opalo 21,8 odsto. Jedan od razloga su ogromne investicije tog regiona u akcije.

Severna Amerika je 2008. i dalje imala najveći udeo bogatstva u akcijama u ukupnom bogatstvu - od 38 odsto. Taj udeo je prethodne godine bio još veći - čak 50 odsto, ukazala je bostonska grupacija.

Broj milionera u svetu lane je opao na devet miliona, sa 11 miliona u 2007, pri čemu je najveći pad, od 17,8 odsto, zabeležen podjednako i u Severnoj Americi i Evropi. SAD, medjutim, i dalje imaju najviše milionerskih domaćinstava - blizu četiri miliona.

Mada je Evropa mnogo fleksibilnija od SAD kad je reč o upravljanju imovinom, analitičari ističu da će se ofšor finansijski centri u tom regionu i dalje suočavati sa teškoćama u narednim godinama.

Švajcarska, čija je bankarska tajna do nedavno bila magnet za najveće svetske bogataše koji su u švajcarskim bankama čuvali svoju imovinu, takodje beleži smanjenje ukupne imovine kojom se upravlja, nakon što su SAD zatražile da joj Švajcarska dostavi podatke o američkim klijentima za koje se sumnja da izbegavaju plaćanje poreza.

"Kada njihove poreske i zakonske pogodnosti iščeznu, isto će se desiti i sa njihovom privlačnošću", ukazao je partner "Boston konsaltinga" Piter Damiš, osvrćući se na takozvane poreske oaze, kao što su Švajcarska, Lihtenštajn i Luksemburg.

On smatra da netradicionalni ofšor centri , naročito oni u Aziji, poput Singapura i Hongkonga, imaju izglede za rast.

Švajcarska je lane, ipak, ostala najveći svetski ofšor finansijski centar, s učešćem od 1,8 biliona dolara, ili 28 odsto, u ukupnom svetskom ofšor bogatstvu, ukazao je "Forbs".

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.