Evropa: Austrija od 5. marta ukida sve epidemiološke mere

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Feb.2022, 08:15

Evropa: Austrija od 5. marta ukida sve epidemiološke mere

Austrijski kancelar Karl Nehamer saopštio je danas da je odlučeno da se od 5. marta ukinu gotovo sve epidemiološke mere i ograničenja uvedeni zbog korone.

Nehamer je na konferenciji za štampu posle sednice vlade sa guvernerima pokrajina i ekspertima kazao da je korona virus ekstremno fleksibilan, da se stalno menja, i zato je važno menjati mere i brzo reagovati.

Naveo je da je pre osam i po nedelja došlo do promene kad se pojavio omikron soj, da je nauci bilo potrebno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da proceni novu mutaciju, pre svega kako će se odraziti na građane i zdravstveni sistem.

"Pošto smo uvek govorili da ćemo zadržati mere samo koliko to bude potrebno, na osnovu analize struke, moguće je postepeno vraćanje sloboda koje nam je oduzeo virus", kazao je Nehamer.

Dodao je da će od 19. februara usluge ugostiteljskih objekata, hotela, frizera...moći da koriste i nevakcinisane osobe uz obavezan negativni test, a da će jedino ostati obaveza nošenja maski u zatvorenom prostoru i ograničeno radno vreme ugostiteljskih objekata.

Takođe, broj prisutnih na manifestacijama više neće biti ograničen.

Nehamer je upozorio da pandemija nije savladana, da korona ostaje deo naših života i da je zato odlučeno da se ostavi obaveza nošenja maski u supermarketima, apotekama, bankama, javnom prevozu.

Ministar zdravlja Volfgang Mikštajn kazao je da je do sada vakcinisano 73 odsto građana sa dve doze vakcine, da se mere mogu prebaciti na "stend baj", ali je naglasio da pandemija nije prošla.

"Ne mogu obećati da neće biti potrebne nove mere u budućnosti. Ali nećemo ostaviti mere koje nisu potrebne", dodao je ministar.

Najavio je da će se promeniti režim ulaska u zemlju, pa će u Austriju moći da uđu svi koji su vakcinisani, preležali kovid19 ili imaju negativan test.

Dodao je da od 5. marta više neće biti potreban "zeleni pasoš" unutar zemlje i najavio obavezu nošenja maski i testiranja u bolnicama i domovima za stare i negu.

Što se besplatnog testiranja tiče istakao je da ova ponuda ostaje sigurno na snazi do kraja marta, a da će o tome razgovarati eksperti.

Kancelar Nehamer je podsetio da je odluka vlade preporuka, a da pokrajine mogu same odlučiti da li će zadržati neke mere, te saopštio da je pokrajina Beč najavila da će zadržati mere i da će dalje analizirati situaciju.

Inače, Beč je i do sada bio uzdržaniji u popuštanju mera od ostatka Austrije.

Korona testovi koštali znatno više od vakcina

Od besplatnog testiranja u Austriji profitiraju velike laboratorije, a troškovi testiranja znatno su prevazišli troškove nabavke vakcina, zbog čega su sve glasniji zahtevi za njihovo ukidanje.

Do sada je urađeno više od 286 miliona korona testova, a dato je 17,9 miliona doza vakcina protiv kovid19.

Sa pola miliona PCR testova dnevno, Austrija je postala "svetski prvak u testiranju", ali to testiranje skupo košta poreske obveznike u zemlji, mnogo skuplje od vakcinisanja.

Poslanički upit stranke NEOS, pokazao je da je samo Ministarstvo zdravlja prošle godine imalo troškove od 1,7 milijardi evra za testiranje.

Za tekuću godinu se računa sa troškovima u visini od 1,3 milijardi evra.

U tim brojevima nisu uračunati testovi u školama.

Poređenja radi, troškovi vakcinacije su prošle godine iznosili 0,47 milijardi evra, a za ovu godinu procenjuje se da će dostići 0,75 milijardi evra.

Ministarstvo finansija za prošlu i pretprošlu godinu izdvojilo je 2,6 milijardi evra za testove.

Poređenja radi, nabavka vakcina u istom periodu koštala je oko 340 miliona evra.

Od početka pandemije sprovedeno je oko 97 miliona PCR i oko 189 miliona antigenskih testova, što je ukupno 286 miliona testova, ili 32 testa po stanovniku Austrije.

Velike laboratorije, poput "Lajfbrejn", imaju veliku korist od strategije širokog testiranja.

U Beču "Lajfbrejn", prema rečima šefa te laboratorije Mihaela Havela, naplaćuju oko šest evra po PCR testu putem grgotanja, a pošto se radi dnevno 400.000 testova, to je dnevni obrt u visini od 2,4 miliona evra.

Preduzeća koja sprovode testiranje svojih zaposlenih dobijaju od države paušalnu svotu od 10 evra po sprovedenom i zavedenom antigenskom ili PCR testu.

Apoteke za sprovedeni test dobijaju 25 evra.

Kritičari besplatnog testiranja smatraju da to nije potrebno kada postoji obavezna vakcinacija, a i mišljenja su da strategija testiranja nije doprinela rastu vakcinacije.

Holandija od 18.februara ukida gotovo sva ograničenja 

Holandska vlada će od petka 18. februara takođe, ukinuti većinu epidemioloških mera zbog kovida 19, pošto rekordni nivoi infekcija izazvanih omikron varijantom nisu praćeni većim brojem hospitalizacija, saopštio je ministar zdravlja Ernst Kuipers.

"Država se ponovo otvara, srećom, sada smo u drugačijoj fazi", rekao je Kuipers u utorak na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Barovima i restoranima će od petka, 18. februara, biti dozvoljeno da ostanu otvoreni do u 1 čas posle ponoći, umesto do 22 časa.

Kuipers, koji je rekao da je optimista u vezi sa situacijom, ipak je pozvao na oprez, i potvrdio da će se normalno radno vreme nastaviti od 25. februara.

Kako je najavljeno, mere socijalnog distanciranja biće ukinute na javnim mestima do kraja meseca, ali posetioci će morati da pokažu dokaz o vakcinaciji, nedavnom oporavku od kovida 19 ili negativnom testu na virus korona, navodi Rojters.

Škotska će ponuditi vakcine deci od 5 do 11 godina

Škotska će ponuditi vakcine protiv kovida-19 deci od 5 do 11 godina, izjavila je danas premijerka Škotske Nikola Sterdžon, koja je prihvatila savete britanskih stručnjaka za vakcine, prenosi Rojters.

"Iako to još nije objavljeno, mogu da potvrdim da je škotska vlada dobila savet od Zajedničkog komiteta za vakcinaciju i imunizaciju (JCVI)kojim se preporučuje da se vakcinacija ponudi svoj deci uzrasta od 5 do 11 godina", navele je Sterdžon u tvitu, dodajući da su u toku "logistički radovi".

Vels, kao jedna od četiri konstitutivne zemlje Ujedinjenog Kraljevstva, takođe je najavio da će primeniti savete JCVI.

Švajcarska ukida skoro sve mere

Švajcarska će ukinuti skoro sve restriktivne mere, uvedene zbog korona virusa, osim nošenja zaštitnih maski u javnom prevozu i zdravstvenim ustanovama, saopštila je danas vlada te zemlje.

Do kraja marta na snazi će ostati i mera obavezne izolacije u periodu od pet dana za osobe koje su testirane pozitivno na korona virus, navela je vlada.

Ukidanje mera stupiće sutra na snagu, kada će ulazak u radnje, restorane i institucije od kulturnog značaja biti otvorene za građane, bez ograničenja, navela je vlada, prenosi Rojters.

"Epidemiološka situacija nastavlja da se razvija u pozitivnom smeru. Zahvaljujući visokom nivou imuniteta među stanovništvom, malo je verovatno da će doći do preopterećenja zdravstvenog sistema uprkos i dalje visokom nivou cirkulacije virusa", navela je vlada u saopštenju.

Više od 90 odsto građana Švajcarske, kojih ima 8,6 miliona, steklo je imunitet od korona virusa, pošto se ili oporavilo ili je vakcinisano protiv ove infekcije, saopštili su zvaničnici.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Holandija ukida većinu ograničenja

Izvor: Nezavisne Novine, 16.Feb.2022

AMSTERDAM - Holandska vlada će od petka 18. februara ukinuti većinu epidemioloških mjera zbog kovida 19, pošto rekordni nivoi infekcija izazvanih omikron varijantom nisu praćeni većim brojem hospitalizacija, saopštio je ministar zdravlja Ernst Kuipers.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.