Izvor: B92, 17.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evro raste zbog potražnje

Beograd -- Radovan Jelašić kaže za B92 da evro ne raste zbog izbora, već zbog povećanja potražnje za tom valutom. Od Nove godine skok od 1,3 din.

Donji kurs evra u menjačnicama je skoro 80 dinara, a prodaje se za 81. Za razliku od prethodnih šest meseci, kada je ublažavala jačanje dinara kupujući devize, Narodna banka Srbije sada interveniše u suprotnom smeru. Od Nove godine, prodala je skoro 300 miliona evra i time oborila cenu evropskoj valuti, a ublažila pad dinara.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
I menjači kažu da je sada potražnja za evrima veća i da time i njegova vrednost raste, ali da je tako svake godine nakon praznika.

Kako se ove godine taj period stabilizacije kursa poklapa sa izborima, ekonomisti procenjuju da će stabilnost dinara nakon izbora zavisiti od načina na koji nova vlada bude vodila monetarnu politiku.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.