Izvor: B92, 21.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evro pada, ali ne i cene

Beograd -- Ministar trgovine kaže da građani ne treba da očekuju niže cene proizvoda i usluga, uprkos jačanju dinara.

Sa sutrašnjim pojeftinjenjem goriva od 90 para po litru, nove cene naftnih derivata biće 1,4 odsto manje nego na kraju prošle godine. Istovremeno, dinar je znatno ojačao u odnosu na evro, ali ministar trgovine Bojan Dimitrijević smatra da, uprkos tome, ne treba očekivati niže cene usluga i proizvoda jer se, kako je rekao, nikad u istoriji nije dogodilo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da trgovci sami obore cene.

Dok u razvijenim zemljama domaćinstva na hranu potroše oko 10 odsto primanja, u Srbiji građani na hranu troše oko 60 odsto. Vrednost evra u poslednje vreme pada, ali cene proizvoda ostaju iste.

"Ljudi pretpostavljaju da je kretanje kursa nadole uvek privremeno, gledaju kako se ponašaju lideri u grani, u zavisnost od toga da li on ide na obaranje cena ili ne. Po pravilu, lideri u grani čekaju šta će se desiti i nisu spremni da vrše obaranje svojih cena", kaže Dimitrijević.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Stipe Lovreta, smatra da jedino konkurencija, i to velikih trgovinskih lanaca, može da podstakne trgovce da snize cene. "Dosta je urađeno po pitanju konkurencije, ali svakako da za nju prostora još ima", kaže Lovreta.

Od početka ove godine cene namirnica porasle su od pet do deset odsto, iako je zvanična inflacija skoro dvostruko manja. Stručnjaci procenjuju da građani sve više kupuju jeftinije proizvode, poput hleba i testenina, jer su oni najmanje poskupeli ove godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.