Izvor: Politika, 12.Mar.2012, 23:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evro ne rešava problem Srbije

Prelazak na evropsku valutu lišio bi kreatore naše ekonomske politike da preko monetarne politike regulišu neravnoteže u sistemu i ublažavaju efekte krize, kažu stručnjaci

Da Srbija umesto dinara ima evro, kao što predlaže profesor Miroljub Labus, ministar finansija bi početkom krize morao građanima da saopšti nezamislivu stvar – da će im plate smanjiti za 20 odsto. Nema tog igrača na srpskoj političkoj sceni koji bi tu rečenicu prevalio preko usta. Ovako, s nacionalnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << valutom, prosečna plata je pre krize iznosila 32.700 dinara. Nominalno, danas je pet hiljada veća. Realno, manja je za 20 odsto.

Ovakvo „peglanje” sistema preko monetarne politike samo je jedan od razloga zašto naša zemlja ne može samovoljno da pređe na evro, objašnjavaju ekonomski stručnjaci. Takođe, nacionalnom valutom mogu da se „peglaju” i neke druge neravnoteže. Primer za to je Kina, koja namernim slabljenjem juana, stimuliše izvoz.

– Prelazak na evro lišio bi kreatore naše ekonomske politike da preko monetarne politike regulišu neravnoteže u sistemu i ublažavaju efekte krize – objašnjava profesor Nebojša Savić. – Da je Srbija imala evro, teret krize građani bi podneli mnogo teže. Ne bismo mogli da ga amortizujemo preko kursa – dodaje.

...........................................

Ceo tekst pročitajte u štampanom izdanju od 13. marta. Ako ste zainteresovani da se pretplatite na elektronsko izdanje cele „Politike“ kliknite OVDE.

A. Telesković

objavljeno: 13.03.2012.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Da li bi prelazak na evro rešio naše ekonomske probleme?

Izvor: GdeInvestirati.com, 13.Mar.2012, 18:06

Da Srbija umesto dinara ima evro, kao što predlaže profesor Miroljub Labus, ministar finansija bi početkom krize morao građanima da saopšti nezamislivu stvar – da će im plate smanjiti za 20 odsto. Opširnije..

Nastavak na GdeInvestirati.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.