Evro danas vredi 96,33 dinara

Izvor: B92, Beta, 28.Jan.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evro danas vredi 96,33 dinara

Beograd -- Dinar je oslabio za 0,7 odsto i zvanični srednji kurs iznosi 96,3388 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Za jedan evro više od 96 dinara

Evro vredi 68,23 pare više nego u utorak, kada je kurs bio 95,6565 dinara za evro i to je do sada najniža vrednost dinara prema evru.

Narodna banka Srbije juče nije intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu, rečeno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je agenciji Beta u NBS. Srpska centralna banka je od početka godine na međubankarskom tržištu, na kojem se formira kurs dinara, prodala 254 miliona evra da bi sprečila prevelike dnevne oscilacije kursa.

Guverner Radovan Jelašić, komentarišući kretanje deviznog kursa, kaže da na njega utiče ponuda i tražnja deviza, a da je poslednjih dana veća tražnja od ponude.

Ističući da ne postoji određena granica deviznog kursa koju će štititi NBS, Jelašić je rekao da bi za državu bilo važno da povuče što više raspoloživih deviza iz inostranstva, kao što su sredstva od prodaje Naftne industrije Srbije (NIS) i ranije odobreni krediti međunarodnih banaka. Na taj način bi se, kako je dodao, povećala ponuda deviza i sprečilo slabljenje dinara.

Emisija državnih obveznica, prema njegovoj oceni, doprinela bi da se sa finansijskog tržišta povuku likvidna sredstva i smanji inflatorni pritisak, i to bi bio bolji način da se poboljša likvidnost državne od korišćenja drugih pozajmica.

On je potvrdio da rekordno niski srednji kurs dinara, pogotovo ako domaća valuta nastavi da slabi, može da poremeti zacrtane ciljeve o jednocifrenoj inflaciji centralne banke u ovoj godini.

"Sigurno je da će se ovaj viši kurs sada drugačije odraziti na cene, nego pre nekoliko meseci. Da u vreme smanjene tražnje privrednici i trgovci mogu tako lako, kao nekada, da povećaju cene, ne bi u ovolikoj meri i ovako 'glasno' tražili od NBS da održava jači dinar. Ali, inflacija ne zavisi samo od kursa, zna se šta treba preduzeti da bi se ona zadržala na planiranom nivou i to je sve lepo zapisano, kroz preuzete obaveze i u programu sa MMF-om", upozorava Jelašić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.