Evro danas 78,2-78,7 dinara

Izvor: B92, 27.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evro danas 78,2-78,7 dinara

Beograd -- Pad vrednosti evra rezultat ponude i potražnje na srpskom finansijskom tržištu a ne intervencija NBS, rekao guverner Radovan Jelašić.

Jedan evro danas je vredeo 78,2 dinara, a po prodajnom 78,7 dinara. Ističući da se kurs dinara isključivo formira na osnovu ponude i tražnje, guverner Jelašić kaže da centralna banka od sredine maja nije ni kupovala ni prodavala devize.

Guverner je građanima savetovao da se zadužuju i štede u dinarima, jer se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << samo na taj način mogu zaštititi od kolebanja kursa i naglasio da u suprotnom korist imaju samo menjači. Kolebanje kursa i jačanje dinara odgovara mnogim gradjanima koji su podigli kredite vezane za evro pa, im je rata za otplatu nešto manja. Jak dinar će prema Jelašićevim rečima uticati na smanjenje inflacije.Guverner smatra da izgovor za veću ovogodišnju inflaciju ne može da bude suša i rast cena nafte, jer je to pogodilo i sve druge zemlje u Evropi.

Jelašić dodaje da je ključna za održanje stabilnosti cena do kraja ove i u sledećoj godini odluka o tome kakav će budžet za sledeću godinu biti predložen. On očekuje da uskoro počnu razgovori o planiranju. Guverner je savetovao da novi budžet mora zaustavi rast plata u državnom sektoru, ograniči poreze, i ograniči inflaciju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.